Jesteś tutaj:

Czerwone wino – na zdrowie!

Czy czerwone wino naprawdę chroni przed chorobami serca? Możliwe, jednak nie oznacza to, że powinniśmy pić go dużo - ostrzegają naukowcy.

Czerwone wino – na zdrowie!
Czerwone wino zawdzięcza swój szkarłatny kolor skórkom czerwonych i fioletowych winogron. Intensywny smak i kolor winogron odmiany Cabernet Sauvignon sprawiają, że produkowane z nich wino jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Odmiana Merlot, ze względu na wyższy poziom cukru i mniejszą ilość taniny niż Cabernet, staje się coraz bardziej popularna. Inną znaną odmianą jest Pinot Noir, czerwone winogrona z francuskiej Burgundii.

Dobroczynne działanie czerwonego wina

Czy czerwone wino naprawdę chroni przed chorobami serca? Możliwe. Wiele badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich lat wykazały, że umiarkowana ilość szkarłatnego trunku obniża ryzyko wystąpienia zawału serca u ludzi w średnim wieku od 30 do 50 procent. Prawdopodobnie także niewielka ilość tego alkoholu może uchronić przed wystąpieniem kolejnego zawału u ludzi, którzy już jeden przeszli. Ponadto, istnieją dowody na to, iż czerwone wino podwyższa poziom „dobrego cholesterolu” HDL i zapobiega osadzaniu się „złego cholesterolu” LDL na ściankach naczyń krwionośnych. Jednak ciągle najbardziej popularnym i przytaczanym przykładem na dobroczynny wpływ czerwonego wina jest fakt, iż mieszkańcy regionów nad Morzem Śródziemnym, którzy regularnie spożywają ten alkohol, rzadziej chorują na choroby układu krwionośnego oraz kardiologiczne.

Co takiego jest w tym winie?

Przede wszystkim, czerwone wino jest bogatym źródłem antyoksydantów. Wiele badań wykazało, że pozytywne skutki, jakie wywołuje wino na organizm związane są z zawartymi w nim związkami fenolowymi i flawanoidami, które zapobiegają tworzeniu się skrzepów we krwi.

Czy powinienem pić więcej czerwonego wina?

Odpowiedź jest prosta: nie. Badania wykazały, że picie zbyt dużej ilości alkoholu zwiększa poziom trójglicerydów we krwi i ma swoje konsekwencje w przybieraniu na wadze. Inne badania z kolei wykazują, że spożywanie alkoholu – niezależnie od jego rodzaju – zwiększa ryzyko wystąpienia raka. Jeśli na co dzień nie pijasz alkoholu, nie zaczynaj pić czerwonego wina ze względu na pozytywne aspekty jego oddziaływania na zdrowie. Jeśli nie jesteś abstynentem, pamiętaj, żeby zachowywać umiar i nie przekraczać dawki jednego kieliszka dziennie dla kobiet i dwóch dla mężczyzn.

Co zamiast wina?

Warto pamiętać, że czerwone wino nie jest jedynym produktem dobrze wpływającym na serce: winogrona, inne warzywa i owoce, ryby, produkty pełnoziarniste mają podobne a nawet lepsze, bo pozbawione skutków ubocznych, właściwości jak wino.
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także