Jesteś tutaj:

Właściwości Miodu Manuka

O dobroczynnym działaniu miodu i produktów pszczelich na organizm, zapewne słyszała większość z nas. Ostatnio co raz więcej mówi się o prozdrowotnych właściwościach miodu Manuka, przede wszystkim ze względu na jego wyjątkowo silne działanie i szerokie zastosowanie. Czy wiesz jakie?

Właściwości Miodu Manuka
O dobroczynnym działaniu miodu i produktów pszczelich na organizm, zapewne słyszała większość z nas. Ostatnio co raz więcej mówi się o prozdrowotnychh właściwościach miodu Manuka, przede wszystkim ze względu na jego wyjątkowo silne działanie i szerokie zastosowanie. Czy wiesz jakie?

Nowozelandzkie korzenie

Miód Manuka pozyskiwany jest z rośliny Leptospermum scoparium – naturalnie występującej w czystym środowisku Nowej Zelandii. Każdego roku na wiosnę roślina zakwita. Piękne białe kwiaty są niezwykle aromatyczne i pełne nektaru, z którego pszczoły produkują ciemny, gęsty miód.

Metyloglioksal (MGO) – aktywny składnik przeciwbakteryjny

Za prozdrowotne właściwości miodu Manuka odpowiada przede wszystkim metyloglioksal, aktywny związek występujący w nektarze Leptospermum scoparium. Nie oznacza to jednak, że każda roślina wytwarza identyczną ilość związku. Dlatego też każda zebrana partia miodu jest poddawana dokładnym badaniom, mającym na celu określenie stężenia metylolglioksalu. Na tej podstawie zebranym partiom miodu przyznaje się odpowiednią wartość czynnika MGO, świadczącą o ilości aktywnego związku, zawartego w miodzie.

Dobroczynnego działania miodu Manuka upatruje się w silnych właściwościach antybakteryjnych metyloglioksalu. Niektóre źródła podają, że związek ten wykazuje kilkakrotnie silniejszą aktywność przeciwbakteryjną niż penicyliny. Ponadto polecany jest w celu zwalczania schorzeń grzybiczych oraz pomocniczo podczas chorób wirusowych.

Zastosowanie miodu Manuka

Ze względu na silną i skuteczną aktywność zwalczania bakterii oraz właściwości przeciwzapalne, miód Manuka polecany jest podczas chorób bakteryjnych. Spożywając miód w trakcie trwania przeziębienia, można skrócić czas jego trwania oraz zmniejszyć intensywność nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak: bólu gardła, kataru, gorączki czy uczucia osłabienia organizmu. Przyjmowanie miodu Manuka profilaktycznie, pozwala również regulować funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu wzrasta odporność na infekcje, poprawia się ogólne samopoczucie oraz kondycja organizmu.

Ponadto ze względu na właściwości przeciwzapalne, preparat polecany jest w schorzeniach przewodu pokarmowego: chorobach żołądka oraz jelit, chorobie wrzodowej. Regularne stosowanie miodu Manuka pozwala również regulować pracę przewodu pokarmowego i unikać zaparć, wzdęć, czy biegunek.

Na obecną chwilę prowadzone są liczne badania nad aktywnością przeciwnowotworową miodu Manuka. Być może w przyszłości, miód będzie wykorzystywany wspomagająco w terapii zwalczania nowotworów.

Miód Manuka – do stosowania również zewnętrznie

Aktywność przeciwbakteryjna miodu Manuka sprawia, że śmiało może być wykorzystywany również zewnętrznie w choróbach skóry, a zwłaszcza trudno gojących się zakażonych ranach, skaleczeniach, trądziku, pęknięciach skóry, poparzeniach, oparzeniach, łojotoku, zakażeniach grzybiczych czy odleżynach. Miód pomaga również zwalczyć ból mięśni i stawów, łagodząc dolegliwości towarzyszące reumatyzmowi.

Jak stosować miód Manuka

W celach zdrowotnych zalecane jest stosowanie miodu Manuka systematycznie, dwie – trzy łyżeczki jednorazowo lub w podzielonych porcjach. Miód Manuka oprócz właściwości prozdrowotnych posiada doskonałe walory smakowe.

Niezwykle istotne jest, aby kupować produkt z wiarygodnych źródeł. Miody Manuka dostępne są w dobrych sklepach spożywczych, w sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach zielarskich. Sięgając po miód, warto zwrócić uwagę, czy posiada certyfikat (np. Certyfikat Nowozelandzkiej Instytucji Bezpieczeństwa i Żywności), aby zakupić produkt o najwyższej jakości.
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także