Jesteś tutaj:

Dieta Montignac'a okiem eksperta

Diety w Domzdrowia.pl!
Zapraszamy do lektury kolejnego artykułu dotyczącego diet, który przygotowaliśmy dla Państwa we współpracy z www.fabrykadiet.pl

Dieta Montignac'a okiem eksperta
Z przyjemnością informujemy o kolejnym artykule w nowym dziale Czytelni Domzdrowia.pl traktującym o dietach i zdrowej jakości życia, który przygotowaliśmy dla Państwa we współpracy z www.fabrykadiet.pl.

Zapraszamy do lektury!

Dziś przyjrzymy się kolejnej diecie, która zdobyła europejską, a może nawet i ogólnoświatową popularność poprzez swoją innowacyjność. Nowością tej diety stał się Indeks Glikemiczny. Dieta francuskiego lekarza Michela Montignac?a jest kolejną proponowaną jako sposób żywienia na całe życie. Co niesie ze sobą innego niż poprzednie rozwiązania żywieniowe?

Na czym polega?

Dr Montignac twierdzi, że "tyjemy nie od tego, że jemy zbyt dużo, tylko dlatego, że nieodpowiednio komponujemy jadłospis". Jest on przeciwnikiem wszelkich diet niskokalorycznych oraz liczenia kalorii. Na użytek swoich rozwiązań zdefiniował Indeks Glikemiczny (IG), który, nie przesadzę, gdy powiem, że w pewien sposób zrewolucjonizował schematy żywieniowe, choć początkowo był mocno krytykowany przez dietetyków - tradycjonalistów. I tak Montignac twierdzi, że wpływ na nasze chudnięcie mają produkty w zależności od IG, te z wysokim IG przyczyniają się do naszego tycia. Wysokość IG zależy od wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Wg tego podzielił on węglowodany na "dobre" (IG do 60) i "złe" (IG>60).

Dieta wg Montignac?a dzieli się na dwa etapy: I etap to proces chudnięcia - bardziej restrykcyjny i etap II - trwający do końca życia - proces utrzymania wagi, z drobnymi odstępstwami od etapu I.

Ogólne zasady diety:

  • Używaj tylko produktów o niskim indeksie glikemicznym.
  • Obowiązkowe jest jedzenie przynajmniej trzech posiłków dziennie o stałych porach.
  • Na potrzeby tej diety Montignac podzielił produkty na grupy, których nie wolno łączyć (szczególnie w fazie I). Nie wolno łączyć produktów z grupy pierwszej (białka) z grupą drugą (węglowodany) i trzecią (rośliny strączkowe). Natomiast wszystko można łączyć z grupą czwartą (czyli warzywami).
  • Śniadanie powinno być najbardziej obfitym posiłkiem o dużej zawartości węglowodanów (oczywiście o niskim IG) oraz małej lub zerowej zawartości białka.
  • Obiad - normalny w sensie wielkości porcji składający się z produktów bogatych w tłuszcz i białko.
  • Kolacja - lekka węglowodanowo-białkowa lub białkowo-tłuszczowa.
  • Przerwy między posiłkami nie powinny być krótsze niż 3 godziny (po posiłku z tłuszczem - 4h).
  • Owoce, soki owocowe można spożywać tylko na czczo.
  • Pić wolno między posiłkami, nigdy w trakcie ani przed nimi, bo to rozrzedza soki trawienne.
  • Z diety należy wyeliminować na stałe ziemniaki, ryż biały i wszelkie produkty zawierające skrobię, a także wszelkie cukry poza fruktozą.
  • Zalecane jest jedzenie dużej ilości warzyw bogatych w błonnik.
Po szczegółowe zasady i sposób zastosowania diety sięgnij do źródła, czyli publikacji dr Montignac?a.

Zdrowotność



Zwrócenie uwagi na istotną rolę indeksu glikemicznego ma ogromne

znaczenie dla ogólnie pojętej diety. Fakt, że francuski doktor zwrócił uwagę na IG odciągając ją nieco od kalorii wpłynęło pozytywnie nie tylko na tą dietę. Niezwykle istotnym jest fakt, że powinniśmy spożywać jak najwięcej produktów o niskim IG bez względu czy stosujemy dietę czy też nie.

Dieta Montignac?a jest przeważnie dietą normokaloryczną całkiem nieźle zbilansowaną, chociaż brak białka w śniadaniu jest jej istotnym niedoborem.

Temat indeksu glikemicznego rozwinął się dalej w kierunku nowego pojęcia ładunku glikemicznego, który ma za zadanie precyzować nieścisłości związane z IG.

Warto krytycznym okiem spojrzeć na przykład na fakt propozycji autora w wyborze odtłuszczonych jogurtów, a z drugiej strony brak przeciwwskazań do spożywania tłustych serów żółtych. Może ma to związek z francuskim pochodzeniem twórcy diety.

Bardziej jednak niepokoi fakt propozycji jedzenia owoców na czczo. W niektórych przypadkach, u osób z bardzo wrażliwym układem pokarmowym może to skutkować wystąpieniem dolegliwości typu mdłości, wzdęcia czy niestrawność.

Praktyczność

Jest to dieta dla każdego, kto jest albo bardzo zdyscyplinowany, albo bardzo zdesperowany. Poznanie wartości indeksu glikemicznego większości spożywanych produktów wiąże się początkowo z odnalezieniem tychże wartości, a później pamiętaniem by zwracać na nie uwagę. Oczywiście trening czyni mistrza, jednak potrzeba samodyscypliny by w takim treningu wytrwać.

Ważną rzeczą, na którą koniecznie trzeba zwrócić uwagę jest fakt, że sposób przyrządzania czy obróbki termicznej wpływa na zmianę IG, co nie pozostaje bez wpływu na możliwość bądź nie spożycia w trakcie trwania diety. Dobrym przykładem jest marchew, której IG podczas gotowania znacznie wzrasta.

Produkty proponowane w diecie są na naszym rynku dostępne jedynie w sklepach ze zdrową żywnością, co wpływa jednocześnie na dwa czynniki praktyczności, czyli ogólnodostępność oraz cenę.

Poza tym, by dobrze komponować dietę trzeba sięgnąć do nieco większej liczby propozycji menu i poszukać tych potraw, które są nam bardziej przyjazne ze względu na klimat i dostępność. Jest taka pozycja jak "Montignac nad Wisłą". Tam można znaleźć ciekawe przepisy dostosowane poniekąd do naszych klimatycznych możliwości.

Działanie

Według informacji źródłowych dieta ta powoduje chudnięcie około 4 kg w miesiącu. Jest to bardzo racjonalny ubytek wagi zmniejszający ryzyko efektu jo-jo. Sama dieta posiada wiele pozytywnych zaleceń odnośnie zdrowego odżywiania i już sam ten fakt ma dobre działanie dla naszego organizmu. Ważne jest również to, że nie jest dietą niskokaloryczną i w związku z tym mało prawdopodobne jest by powodowała duże braki składników odżywczych szczególnie w II fazie.

Podsumowując: biorąc pod uwagę fakt dotychczas przeze mnie omawianych diet długoterminowych tę uważam za jedną z lepszych.

Warto się nad nią pochylić nie tylko po to, by chudnąć, bardziej po to, by zwrócić uwagę na fakt ważności indeksu glikemicznego w spożywanych przez nas potrawach oraz wprowadzić w życie kilka zasad zdrowego odżywiania.

Życzę Zdrowej Jakości Życia!

Monika Rola

specjalista ds. żywienia

www.fabrykadiet.pl
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także