Jak podaje Polska Agencja Prasowa: udało się wyjaśnić, w jaki sposób naturalny aminokwas - tauryna - chroni wątrobę przed zwłóknieniem - informuje "World Journal of Gastroenterology".
Wątroba ma naturalną zdolność do regeneracji, jednak w ograniczonym stopniu. Zarówno proces zapalny, jak i nadużywanie alkoholu mogą doprowadzić do zwłóknienia tego narządu. Aktywne komórki zastępuje tkanka łączna, wątroba robi się mała i twarda, a pacjent czuje się coraz gorzej - w 25-40 procentach przypadków z czasem może dość do marskości wątroby.
Ważną rolę w procesie włóknienia odgrywa aktywność komórek gwiaździstych wątroby (HSC). Jak się okazuje, tauryna hamuje działanie komórek macierzystych, zapobiegając w ten sposób włóknieniu.
Profesor Jian Liang z uniwersytetu Guangxi na podstawie analizy wytwarzanych przez te komórki białek wykazał, że tauryna sprzyja apoptozie (zaprogramowanemu "samobójstwu") komórek gwiaździstych. Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny (z metioniny i cysteiny) w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Naturalnym źródłem tego aminokwasu jest mięso, zwłaszcza podroby (np. wątroba), ryby, małże.
Źródło: Polska Agencja Prasowa
Tauryna jest składnikiem popularnych napoi "dodających energii".
Tauryna obecna jest również w niektórych suplementach diety.
Tauryna obecna jest również w niektórych suplementach diety.