Lekarze pediatrzy i położnicy uważają naturalne karmienie za podstawę rozwoju zarówno fizycznego jak i psychicznego dziecka. Karmienie piersią sprzyja wytworzeniu emocjonalnej więzi pomiędzy dzieckiem i matką oraz przynosi wiele korzyści również dla samej karmiącej.
Światowy Dzień Karmienia Piersią, obchodzony 1 sierpnia, został ustanowiony przy okazji przyjęcia we Włoszech w 1990 roku Deklaracji w Sprawie Ochrony, Propagowania i Wspierania Karmienia Piersią. Pierwszy dzień sierpnia jest zatem doskonałą okazją do upowszechnienia zalet karmienia piersią.
Światowy Dzień Karmienia Piersią, obchodzony 1 sierpnia, został ustanowiony przy okazji przyjęcia we Włoszech w 1990 roku Deklaracji w Sprawie Ochrony, Propagowania i Wspierania Karmienia Piersią. Pierwszy dzień sierpnia jest zatem doskonałą okazją do upowszechnienia zalet karmienia piersią.
Unikalny skład mleka kobiecego
Mleko matki dobrze zaspokaja potrzeby żywnościowe dziecka. Skład pokarmu zmienia się z czasem, aby dostarczyć młodemu organizmowi składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju. Białka, ze względu na mniejszą zawartość kazeiny w porównaniu z mlekiem krowim czy kozim, są łatwostrawne. Zawarte w dużej ilości białka serwatkowe stanowią bogate źródło aminokwasów m.in.: tauryny- biorącej udział w procesie widzenia i rozwoju mózgu oraz karnityny- będącej materiałem budulcowym dla mięśni. Tłuszcze obecne w mleku kobiecym, dzięki obecności lipazy, są łatwostrawne. Stanowią źródło energii i składnik budulcowy. Obecność długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LCPUFA) jest ważna z uwagi na wpływ na dojrzewanie układu nerwowego, narządu wzroku, wątroby i surfaktantu w płucach. Mleko matki charakteryzuje się wysoką zawartością laktozy. Cukier ten umożliwia lepsze wchłanianie wapnia i stanowiźródło galaktozy, która buduje błony komórkowe neuronów. Węglowodany obecne w naturalnym pokarmie pełnią rolę czynnika wzrostu dla Lactobacillus bifidus i umożliwiają rozwój prawidłowej flory jelitowej, hamując rozwój chorobotwórczych bakterii przez wytworzenie kwaśnego pH w przewodzie pokarmowym. Mleko matki bogate jest w wiele minerałów i witamin. Cechuje je dobre wchłanianie. Powyższe składniki działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Dzięki obecności w mleku matki szeregu czynników immunomodulujących organizm dziecka zyskuje naturalną odporność. Należą do nich: immunoglobulina A, laktoferryna, lizozym (enzym o działaniu bakteriobójczym) i czynnik bifidogenny. Immunoglobulina A (sekrecyjna) zawarta w dużej ilości w siarze nie jest trawiona, ale wbudowuje się w błonę śluzową żołądka i stanowi dla niej warstwę ochronną. Stanowi „naturalną szczepionkę” ze względu na źródło przeciwciał i unieczynnianie wielu bakterii, ich toksyn oraz wirusów i alergenów. Poza immunoglobuliną A w pierwszym mleku matki obecne są leukocyty i makrofagi stymulujące pracę układu immunologicznego dziecka. Składniki te mają też działanie antyalergiczne, co jest ważne z uwagi na dużą skłonność niemowląt do alergii pokarmowych. Najsilniejszym alergenem jest białko mleka krowiego- beta-laktoglobulina.
Dla dobra dziecka…
Z unikatowego składu jakościowego i ilościowego mleka matki wynikają jego zalety:- jest jałowe, a przez to bezpieczne dla dziecka, nie wymaga pasteryzowania, sterylizacji,
- jest lekkostrawne, a obecne w nim białka- łatwo przyswajalne, nie powodują zaparć,
- z uwagi na obecność czynników immunomodulujących rozwija odporność dziecka,
- zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju alergii, w tym astmy,
- ogranicza ryzyko zachorowania na otyłość, cukrzycę, miażdżycę naczyń krwionośnych, nadciśnienie tętnicze,
- zmniejsza częstość występowania infekcji dróg oddechowych, uszu oraz stanów zapalnych żołądka i jelit,
- wpływa na prawidłowy rozwój emocjonalny dziecka, daje poczucie bezpieczeństwa i chroni przed stresem.
…i dla dobra matki
Naturalne karmienie przynosi także korzyści dla matki:- ułatwia rekonwalescencję w okresie połogu, zapobiega krwotokowi poporodowemu oraz opóźnia powrót miesiączki (a tym samym zmniejsza ryzyko niedoboru żelaza) ze względu na podwyższony poziom oksytocyny,
- hamuje owulację, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, poprawia nastrój z uwagi na zwiększoną produkcję prolaktyny,
- pozwala na spalanie kalorii, ułatwia pozbycie się nadmiernych kilogramów i powrót do wagi sprzed ciąży,
- organizm matki karmiącej racjonalniej kieruje gospodarką wapnia, co chroni ją przed rozwojem osteoporozy w okresie menopauzy,
- zmniejsza ryzyko rozwoju raka sutka i jajnika,
- daje chwilę relaksu i odpoczynku od codziennych obowiązków,
- stanowi okazję do cieszenia się bliskością z dzieckiem i rozwoju naturalnej więzi emocjonalnej,
- jest wygodne, gdyż mleko matki ma odpowiednią temperaturę, nie wymaga podgrzewania, jest gotowe do spożycia o każdej porze dnia i nocy,
- stanowi ekonomiczne rozwiązanie, nie trzeba kupować mleka, butelek, smoczków, podgrzewaczy.
Naturalne karmienie daje szansę na zdrowsze dzieciństwo i lepszy rozwój. Stwierdzono, że dzieci karmione piersią wcześniej zaczynają mówić, chodzić, mają wyższy iloraz inteligencji i łatwiej przyswajają wiedzę. Żadne inne mleko nie zastąpi też więzi, jaka tworzy się pomiędzy dzieckiem a matką w czasie naturalnego karmienia.