Jesteś tutaj:

Dieta w chorobach nowotworowych

Badania dowodzą, że odpowiednia dieta jest bardzo pomocna w leczeniu nowotworów. Co w takim razie jeść, a czego unikać? I czy nutridrinki rzeczywiście są skuteczne?

Dieta w chorobach nowotworowych
Badania dowodzą, że odpowiednia dieta jest bardzo pomocna w leczeniu nowotworów. Co w takim razie jeść, a czego unikać? I czy nutridrinki rzeczywiście są skuteczne?

Ostatnio bardzo popularnym tematem są różnorodne diety antyrakowe i propagowanie sposobów żywienia pozwalających na uchronienie się przed nowotworami. Specjaliści od żywienia polecają posiłki bogate w przeciwutleniacze, witaminy i naturalne substancje wzmacniające siły organizmu. Jednocześnie przestrzegają przed żywnością wysoko przetworzoną, nadmiarem węglowodanów i tłuszczów zwierzęcych.

Choroby nowotworowe dotykają nas coraz częściej. Ma na to duży wpływ współczesny styl życia. Jesteśmy zabiegani i zestresowani, brakuje nam czasu na aktywność fizyczną i przygotowanie pełnowartościowych posiłków ze świeżych produktów wysokiej jakości. Choroby nowotworowe stały się plagą XXI wieku, jednak potrafimy sobie z nimi coraz lepiej radzić. Medycyna jest w stanie wyleczyć coraz więcej przypadków, ale sami też możemy sobie pomóc – poprzez stosowanie odpowiedniej diety.

Czy dietą można leczyć?

Coraz częściej pojawiają się dowody na to, że stosowanie odpowiedniej diety w istotny sposób wspomaga leczenie nowotworów. Zgodnie z twierdzeniem „jesteś tym, co jesz” można pomóc organizmowi w walce z rakiem. Dieta może wzmocnić działanie leków, pobudzić organizm do aktywnej obrony i w końcu – pomóc zwalczyć nowotwór.

Osoby z chorobami nowotworowymi mają zazwyczaj zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Właściwe żywienie jest w stanie je zaspokoić, a dodatkowo – poprawia ogólny stan chorego. Ma to szczególne znaczenie przy stosowaniu radio- i chemioterapii, które znacząco obniżają odporność chorego. Poza tym, jeśli planowane jest leczenie chirurgiczne, dobre samopoczucie pacjenta ma ogromny wpływ na powodzenie terapii.

W przebiegu choroby nowotworowej często pojawiają się stany niedożywienia, spowodowane utratą apetytu, trudnością w przyjmowaniu pokarmów, zaburzeniami trawienia i przyswajania. Leczenie jeszcze pogłębia ten stan, zwłaszcza chemioterapia. Czasami dochodzi do upośledzenia odczuwania smaku i zapachu. Dlatego warto tak komponować dietę, aby posiłki dostarczały nie tylko składników odżywczych, ale też były smaczne dla chorego. Najlepiej umówić się na wizytę u dietetyka, który zbierze dokładny wywiad żywieniowy i ułoży dietę dostosowaną indywidualnie do potrzeb chorego.

Dieta w leczeniu nowotworów – co jeść, a czego unikać?

Przede wszystkim należy zadbać, aby wszystkie surowce były świeże i wysokiej jakości. Tylko takie pokarmy będą miały dobroczynne dla chorego składniki odżywcze. Dieta w chorobie nowotworowej musi być wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa. Posiłki powinny być również lekkostrawne, aby zapobiec problemom trawiennym. Podstawową zasadą jest dostarczenie jak największej ilości składników odżywczych w prostej, łatwo przyswajalnej formie.

Komponując dietę należy zadbać, aby:
  • jeść małe objętościowo posiłki, ale częściej (najlepiej 5 dziennie);
  • zawierała ona produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, np. chude mięso (młoda wołowina, cielęcina, kurczak, królik), chude twarożki, jaja, chude ryby;
  • posiłki przygotowywać przez gotowanie, pieczenie w folii aluminiowej, gotowanie na parze, pieczenie na ruszcie – należy unikać smażenia;
  • dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę witamin i składników mineralnych, a ich najlepszym źródłem są owoce i warzywa; dla osób z chorobami nowotworowymi ważne są produkty dostarczające dużej ilości witaminy C (owoce jagodowe, cytrusy, porzeczki, maliny, pomidory, truskawki) oraz dużej dawki beta-karotenu (marchew, dynia, szpinak, sałata); zaleca się wyciskanie soków ze świeżych owoców i warzyw – są one bogatym źródłem cennych składników dla chorego organizmu; ogólnie owoce i warzywa należy spożywać w każdym posiłku w ciągu dnia i nie mniej niż 0,5 kg;
  • dostarczać organizmowi odpowiedniej dawki błonnika, który ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów; dlatego warto włączyć do diety pieczywo razowe, ciemne makarony i kasze;
  • do zagęszczenia zup i sosów używać mąki i mleka, a nie zasmażek i śmietany.
Gdy chory ma problemy z przyjmowaniem pokarmów (np. w przypadku nowotworu żołądka), wtedy posiłki należy podawać w postaci przecierów, zup i galaretek. Zaleca się wtedy także zmniejszenie ilości błonnika pokarmowego w diecie, np. poprzez dodawanie raczej młodych, delikatnych warzyw.

W diecie osoby chorej powinno się unikać: tłustych produktów i potraw, smażenia, tłuszczów i węglowodanów przetworzonych i rafinowanych, słodzików, produktów cukierniczych (ciast, krakersów, herbatników), soków z kartonu, tłustych wędlin, tłustego nabiału, mrożonek i wszelkich produktów gotowych, alkoholu, mocnej herbaty, kawy i wszystkich napojów zawierających kofeinę.

Nutridrink – co to jest?

Nutridrinki powstały z myślą o osobach chorych, mających problemy z przyjmowaniem i trawieniem pożywienia, specjalnie dla pacjentów z upośledzonym działaniem przewodu pokarmowego oraz w stanach niedożywienia spowodowanego chorobą nowotworową. Nutridrink to płynny preparat, oparty na białku mleka (np. kazeinie), pełnowartościowy i gotowy do spożycia. Zawiera pełny zestaw składników odżywczych, w tym białka, tłuszcze i węglowodany, witaminy, składniki mineralne itd. Może być stosowany jako dodatek do diety, jako uzupełnienie niedoborów żywieniowych, bądź jako jedyne pożywienie, pokrywające całkowite dzienne zapotrzebowanie pacjentów na składniki odżywcze. Jego stosowanie należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także