Curry nie tylko dodaje naszemu życiu smaku; może je również przedłużyć. Zawarte w nim przyprawy mają właściwości przeciwzapalne, pomagają w walce z nowotworami, przyspieszają metabolizm i procesy trawienne. A to nie wszystko. Kurkumina, substancja o intensywnym żółtym kolorze, posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Jak się okazuje, sprzyja również walce z nowotworami. Zespół badaczy z Leicester General Hospital opublikował niedawno raport z badań, podczas których starali się ocenić, czy kurkumina wspomaga tradycyjną chemoterapię onkologiczną. Wyniki okazały się nadzwyczaj obiecujące. Oto sześć powodów, dla jakich warto sięgać po barwne, pikantne i wonne przyprawy tworzące curry.
1. Kurkuma
Jest od dawna w użyciu w kuchni wielu krajów. Badania wykazały, że w jej skład wchodzi kurkumina, która jest w stanie powstrzymać aktywność i namnażanie się komórek nowotworowych. Ma również silne właściwości przeciwzapalne, co czyni ją cennym sojusznikiem w walce z syndromem drażliwego jelita, udarem, a nawet otępieniem starczym.
2. Chili
Wiadomo już, jakiej substancji zawdzięczamy jego piekący smak: kapsaicynie. Jak się okazało, spożycie posiłku doprawionego chili jest w stanie na kilka godzin przyspieszyć nasz metabolizm nawet o 15 proc., co oznacza znacznie skuteczniejsze spalanie zbędnych kalorii. Oczywiście, nie należy spodziewać się, że zaczniemy chudnąć wraz z każdym spożytym przed telewizorem vindaloo (indyjskiej potrawce z kurczaka), z pewnością jednak przybranie na wadze grozi nam mniej, niż gdybyśmy delektowali się kurczakiem skąpanym w śmietanie lub oblanym masłem.
3. Kumin
Przyprawa zawdzięcza swoją woń olejkom aromatycznym, terpineolowi i farnesolowi. Zwłaszcza ten ostatni jest w stanie, jak wynika z badań, prowokować komórki nowotworowe do samozniszczenia.
4. Cynamon
Każdy, kto sięgnął po cynamon w zimie, wie z doświadczenia to, co potwierdzają naukowcy: olejki aromatyczne zawarte w cynamonie znakomicie sprawdzają się w walce z wirusowymi przeziębieniami, a nawet z opryszczką. Niewykluczone również, że cynamon bywa pomocy w regulowaniu poziomu cukru we krwi.
5. Imbir
Niezrównany na niestrawność. Może też zagwarantować nam żywsze krążenie krwi.
6. Kolendra
Znane od Kaukazu po Amerykę Środkową zioło okazuje się być bardzo skuteczną bronią przeciwko bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za część zachorowań na wrzody żołądka i dwunastnicy, a przez niektórych badaczy podejrzewanej o wywoływanie nowotworów przewodu pokarmowego.
Źródło: zdrowie.onet.pl za THE SUN / Nicki Waterman; Amanda Ursell
1. Kurkuma
Jest od dawna w użyciu w kuchni wielu krajów. Badania wykazały, że w jej skład wchodzi kurkumina, która jest w stanie powstrzymać aktywność i namnażanie się komórek nowotworowych. Ma również silne właściwości przeciwzapalne, co czyni ją cennym sojusznikiem w walce z syndromem drażliwego jelita, udarem, a nawet otępieniem starczym.
2. Chili
Wiadomo już, jakiej substancji zawdzięczamy jego piekący smak: kapsaicynie. Jak się okazało, spożycie posiłku doprawionego chili jest w stanie na kilka godzin przyspieszyć nasz metabolizm nawet o 15 proc., co oznacza znacznie skuteczniejsze spalanie zbędnych kalorii. Oczywiście, nie należy spodziewać się, że zaczniemy chudnąć wraz z każdym spożytym przed telewizorem vindaloo (indyjskiej potrawce z kurczaka), z pewnością jednak przybranie na wadze grozi nam mniej, niż gdybyśmy delektowali się kurczakiem skąpanym w śmietanie lub oblanym masłem.
3. Kumin
Przyprawa zawdzięcza swoją woń olejkom aromatycznym, terpineolowi i farnesolowi. Zwłaszcza ten ostatni jest w stanie, jak wynika z badań, prowokować komórki nowotworowe do samozniszczenia.
4. Cynamon
Każdy, kto sięgnął po cynamon w zimie, wie z doświadczenia to, co potwierdzają naukowcy: olejki aromatyczne zawarte w cynamonie znakomicie sprawdzają się w walce z wirusowymi przeziębieniami, a nawet z opryszczką. Niewykluczone również, że cynamon bywa pomocy w regulowaniu poziomu cukru we krwi.
5. Imbir
Niezrównany na niestrawność. Może też zagwarantować nam żywsze krążenie krwi.
6. Kolendra
Znane od Kaukazu po Amerykę Środkową zioło okazuje się być bardzo skuteczną bronią przeciwko bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za część zachorowań na wrzody żołądka i dwunastnicy, a przez niektórych badaczy podejrzewanej o wywoływanie nowotworów przewodu pokarmowego.
Źródło: zdrowie.onet.pl za THE SUN / Nicki Waterman; Amanda Ursell