Jesteś tutaj:

Arginina – czym jest, gdzie występuje, jak działa oraz czy warto ją suplementować

Arginina jest aminokwasem, który do naszego organizmu dostarczany jest głównie z pożywieniem. Osoby prawidłowo odżywiające się oraz ćwiczące tylko rekreacyjnie nie powinny martwić się o jej niedobory. Suplementację tym aminokwasem poleca się głównie sportowcom oraz osobom, którym zależy na wzroście masy mięśniowej. Z tego względu arginina jest jedną z najpowszechniej stosowanych odżywek, która ma za zadanie poprawę ogólnej wydolności psychofizycznej organizmu. Nie są to jednak jedyne korzystne właściwości tego aminokwasu. Czy warto zatem suplementować argininę? W jakich produktach spożywczych występuje? Jakie są zalecane dawki spożycia? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań związanych z argininą znajdują się w poniższym artykule.

Arginina – czym jest, gdzie występuje, jak działa oraz czy warto ją suplementować

Czym jest arginina?

Arginina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów. Arginina jest zaliczana do aminokwasów względnie egzogennych, co oznacza że jest wytwarzana z innego aminokwasu egzogennego, w tym przypadku z ornityny. Niestety bardzo często produkcja tego aminokwasu przez ludzki organizm jest ograniczona. Głównym czynnikiem powodującym spadek produkcji argininy w naszym organizmie jest wiek. Ze względu na szereg korzystnych właściwości, które niesie za sobą spożywanie tego aminokwasu, jest on przedmiotem wielu analiz naukowych. Warto co jakiś czas przeglądać więc aktualne badania na temat tego aminokwasu.

Jak działa arginina?

Arginina jest jednym z niezastąpionych aminokwasów w naszym organizmie. Wpływa ona na wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie, między innymi:
  • syntetyzuje hormon wzrostu,
  • bierze udział w detoksykacji organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii,
  • wspomaga produkcję tlenku azotu, dzięki czemu ułatwia transport składników odżywczych do komórek mięśniowych,
  • reguluje arytmię serca,
  • jest konieczna do produkcji nasienia, przez co suplementacja może pomóc w zachowaniu prawidłowej ilości plemników,
  • jest substratem w produkcji kreatyny,
  • reguluje metabolizm, przez co ułatwia zachowanie szczupłej sylwetki,
  • skutecznie przyspiesza gojenie ran,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • wspomaga funkcjonowanie nerek,
  • rozszerza światło naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiega powstawaniu niektórych chorób związanych z układem krążenia,
  • wpływa pozytywnie na stan mikroflory jelitowej,
  • zwiększa wytrzymałość podczas treningu,
  • skutecznie zmniejsza lepkość krwi,
  • zwiększa wydolność psychofizyczną,
  • przyspiesza czas regeneracji potreningowej,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby,
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • poprawia insulinowrażliwość u osób z rozpoznaną cukrzycą typu II.

Źródła argininy

Najlepszymi naturalnymi źródłami argininy są głównie produkty mięsne, takie jak czerwone mięso czy drób, a także ryby i owoce morza. Jej znaczne ilości znajdują się również w produktach nabiałowych i mlecznych, jajach oraz niektórych produktach pochodzenia roślinnego, głównie soczewicy oraz soi. Dobrym źródłem argininy są również orzechy oraz nasiona, głównie sezam, orzechy włoskie, słonecznik, len czy migdały. Warto również wzbogacić codzienną dietę w produkty zbożowe, głównie te pełnoziarniste. W suplementacji argininą najczęściej jednak stosuje się syntetycznie wytwarzane odżywki, które przede wszystkim są przeznaczone dla sportowców.

Czy warto suplementować argininę?

Arginina bardzo często jest suplementowana przez osoby podejmujące intensywną aktywność fizyczną. Uważa się nawet, że jest to substancja niezbędna do prawidłowego przyrostu masy mięśniowej. Widoczne efekty jej stosowania są zauważalne zarówno u osób trenujących zawodowo, jak i amatorsko. Zdecydowana większość sportowców poleca stosowanie argininy głównie ze względu wzmocnienie wytrzymałości treningowej oraz przyspieszenie rozrostu masy mięśniowej.

Zalecane dawki

Zalecaną dobową dawką argininy jest około 3–8 g. Uważa się, że najlepsze efekty można osiągnąć podczas przyjmowania argininy bezpośrednio przed treningiem lub przed snem. Wszystkie dawki powyżej zalecanej normy powinny być skonsultowane z lekarzem lub dietetykiem. jest to aminokwas w naturalnej formie, dzięki czemu nasz organizm nie ma problemu z jego przyswajaniem.

Przeciwwskazania do stosowania argininy oraz możliwe skutki uboczne

Głównymi przeciwwskazaniami do stosowania argininy są problemy związane z funkcjonowaniem dróg żółciowych oraz układu pokarmowego. Szczególną ostrożność powinny zachować również osoby ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym. Suplementacji argininą nie zaleca się również osobom borykającym się z zaburzeniami funkcjonowania nerek. Oczywiście bezwzględny zakaz suplementacji dotyczy kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią. W przypadku przestrzegania zalecanej normy spożycia argininy w trakcie suplementacji nie powinny występować żadne skutki uboczne. Warto stosować się do zalecanej normy spożycia, natomiast jeśli wystąpią jakiekolwiek niepokojące objawy, należy niezwłocznie odstawić suplement oraz skonsultować się z lekarzem.


Sabina Bachleda-Szeliga
Dietetyk kliniczny


Bibliografia
Micker M. et al., Wpływ suplementacji L-argininą na poprawę dystansu przejścia bezbólowego u pacjentów z chromaniem przestankowym, „Acta Angiologica” 2002, 8(4), 137–142.
Bednarz B., Wpływ długotrwałego podawania L-argininy na przebieg zawału serca z uniesieniem odcinka ST, „Postępy Nauk Medycznych” 2006, 2, 1–32.
Piatti P. et al., Wpływ długotrwałego stosowania L-agrininy na poprawę insulinowrażliwości obwodowej i wątrobowej u chorych na cukrzycę typu II, „Diabetes Care” 2001, 24(5), 875–880.
Barbul A., Lazarou S.A., Efron D.T., Arginine enhances wound healing and lymphocyteimmune responses in humans, „Surgery” 1990, 108(2), 331–336.
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także