Na czym należy się skupić podczas odchudzania?
Proces redukcji tkanki tłuszczowej i pozbycia się nadprogramowych kilogramów nie należy do najłatwiejszych zadań. Niejednokrotnie osoby borykające się z nadwagą bądź otyłością koncentrują się na jednym z określonych aspektów i zapominają, że praca nad wymarzoną sylwetką stanowi wypadkową kilku konkretnych czynników. Nie ulega wątpliwości, że zróżnicowana dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w trakcie odchudzania. Zmiana nawyków żywieniowych, wyeliminowanie wysokoprzetworzonego jedzenia, regularne pory spożywania posiłków czy prawidłowe nawodnienie pozwalają na skuteczne zmniejszenie wyniku na wadze. Dodatkowo zdrowa dieta może okazać się pomocna w:- poprawie pracy układu pokarmowego i odnowie naturalnej flory bakteryjnej jelit,
- przywróceniu utraconej równowagi hormonalnej,
- poprawie odporności i zwiększeniu ochrony komórek przed niekorzystnymi wolnymi rodnikami,
- zmniejszeniu ryzyka występowania niedoborów makro- i mikroskładników,
- zapewnieniu organizmowi optymalnego poziomu energii do codziennego funkcjonowania,
- kompleksowym wsparciu całego organizmu, np. poprzez wzmocnienie kondycji stawów czy poprawę pracy układu krążenia.
A co z suplementacją?
Niektóre osoby pomimo najszczerszych chęci i dużego zaangażowania mogą mieć trudności z realizacją założonego celu. Nieustannie zwiększany bilans energetyczny nie przynosi większych efektów, a zwiększająca się intensywność treningowa nie powoduje zmian w wadze i sylwetce. Warto wówczas przemyśleć wprowadzenie suplementów, które jako forma wzbogacenia diety i regularnej aktywności fizycznej mogą okazać się wartościowe w procesie odchudzania.Skład i zastosowanie preparatu Mazin
Suplement diety Mazin jest wieloskładnikową propozycją dla kobiet i mężczyzn, którzy szukają naturalnego i kompleksowego sposobu na wsparcie pracy nad wymarzoną sylwetką. Produkt dzięki precyzyjnie przygotowanej formule jest uzupełnieniem diety i treningów ukierunkowanych na redukcję nadmiernej tkanki tłuszczowej. Co znalazło się w składzie?- Aż 5 naturalnych ekstraktów roślinnych, które dzięki wysokiej standaryzacji dostarczają organizmowi szereg wartościowych składników aktywnych – pokrzywa indyjska (forskolina), korzeń imbiru (gingerole), owoce tamaryndowca malabarskiego, kwiat szafranu, owoce czarnego pieprzu.
- Chrom przyczyniający się do regulacji poziomu glukozy we krwi i zachowania optymalnego metabolizmu odżywczych makroskładników.
- Kofeina, która od wielu lat stanowi jedną z najpopularniejszych substancji czynnych o wartościowym wpływie na układ nerwowy i niektóre funkcje (np. koncentracja, uwaga).
- Kwas alfa-liponowy i ketony malinowe o potencjalnym wartościowym wpływie na gospodarkę lipidową.
- Niacyna (witamina B3) sprzyjająca redukcji nadmiernego uczucia zmęczenia, zachowaniu prawidłowej pracy układu nerwowego czy utrzymaniu optymalnego metabolizmu energetycznego.
Bibliografia
Icken D. et al., Caffeine intake is related to successful weight loss maintenance, „European Journal of Clinical Nutrition” 2016, 70(4), 532–534.
Gout B., Bourges C., Paineau-Dubreuil S., Satiereal, a Crocus sativus L extract, reduces snacking and increases satiety in a randomized placebo-controlled study of mildly overweight, healthy women, „Nutrition Research” 2010, 30(5), 305–313.
Kamohara S., Noparatanawong S., A Coleus forskohlii extract improves body composition in healthy volunteers: An open-label trial, „Personalized Medicine Universe” 2013, 2, 25–27.
Loftus H.L. et al., Coleus forskohlii extract supplementation in conjunction with a hypocaloric diet reduces the risk factors of metabolic syndrome in overweight and obese subjects: a randomized controlled trial, „Nutrients” 2015, 7(11), 9508–9522.
Pei D. et al., The influence of chromium chloride-containing milk to glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial, „Metabolism” 2006, 55(7), 923–927.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci, Dz.U. L 136/1, 1–40.