Jesteś tutaj:

Astaxin – skuteczna broń w walce ze zmarszczkami

Astaksantyna - naturalny sposób na spowolnienie starzenia się skóry i przeciwdziałanie zmarszczkom.

Astaxin – skuteczna broń w walce ze zmarszczkami

Zdjęcie: MonkeyMyshkin

Astaksantyna - naturalny sposób na spowolnienie starzenia się skóry i przeciwdziałanie zmarszczkom.

Nadchodzi zima i oznacza to dla nas chłodniejszą pogodę i ciemniejsze dni. Po letniej opaleniźnie nie ma już śladu i każde spojrzenie w lustro przypomina nam o upływającym czasie. Zaczynamy szukać nowych sposobów na poprawę wyglądu i kondycji naszej skóry.

Najczęściej wybieramy solarium nie zdając sobie sprawy z tego jak mocno szkodzimy swojemu zdrowiu i skórze (przyspieszenie procesu starzenia, ryzyko poparzeń oraz zmian skórnych).

Udowodniono, że zarówno naturalne promieniowanie słoneczne UVA i UVB jak i sztuczne przenika głęboko do skóry i może spowodować zmiany w DNA, raka (czerniaka), zniszczenie włókien kolagenowych oraz oparzenia skóry.

Wolne rodniki powstające pod wpływem szkodliwych promieni UV mogą powodować tzw: fotostarzenie. Objawia się ono pogrubieniem głębokości zmarszczek i bruzd, następuje spadek sprężystości, szorstkość skóry, przebarwienia oraz odbarwienia. Widać to szczególnie na dekolcie, twarzy oraz szyi, miejscach najbardziej narażonych na działanie promieni słonecznych.

Światło UV, długotrwały stres, dym papierosowy, niezdrowa dieta sprzyjają tworzeniu się w skórze wolnych rodników, które powodują rozpad włókien kolagenowych, zmniejszając w rezultacie elastyczność skóry i powodując powstawanie zmarszczek. Astaksantyna jest silnym antyoksydantem lipidowym, który w wyniku suplementacji może skutecznie wnikać do skóry i stawać się tam głównym karotenoidem. Wyniki badań wykazują, że astaksantyna zapewnia lepszą ochronę dla komórek, niż inne karotenoidy i antyoksydanty przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zwiększa elastyczność i nawilżenie skóry.

Co to jest astaksantyna?

Astaksantyna to naturalny antyoksydant nadający czerwonawe zabarwienie m.in. homarom, krewetkom, pstrągom, krabom. Wytwarzany jest przez mikroalgę Haematoccocus Pluvialis zamieszkującą m.in. skalne jeziorka Archipelagu Sztokholmskiego. W niesprzyjających warunkach środowiska, kiedy wodne jeziorka wysychają jest w stanie wytworzyć niezwykle odporną formę, zdolną do przetrwania w palących promieniach słońca. Jej ściany grubieją, w obrębie komórki akumulują się tłuszcze i wytwarzany jest karotenoid astaksantyna. Astaksantyna chroni jądro komórkowe i inne organelle oraz składniki odżywcze przed utlenieniem pod wpływem promieniowania UV. Dzięki niej alga jest w stanie przetrwać długie okresy suszy i niesprzyjające warunki klimatyczne.

Wolne rodniki - przyczyną starzenia się skóry

Wraz z wiekiem, skóra podlega starzeniu, które objawia się zmniejszeniem elastyczności. Staje się cieńsza i obserwuje się tworzenie zmarszczek. Proces starzenia zależy zarówno od czynników wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Starzenie wywoływane czynnikami wewnętrznymi kontrolowane jest przez nasze cechy genetyczne i niewiele możemy tutaj zmienić, w przeciwieństwie do czynników zewnętrznych.

Czynnikami tymi są: światło UV, wystawienie na działanie dymu i zanieczyszczeń oraz niezdrowe odżywianie.

Są to czynniki, na które możemy wpłynąć poprzez nasz styl życia. Światło UV i dym papierosowy wytwarzają w skórze wolne rodniki, głównie w postaci tlenu singletowego. Wolne rodniki przyczyniają się do peroksydacji lipidów, utleniania DNA i innych uszkodzeń skóry, patrz Rycina 1. Indukują one również syntezę metaloproteinaz - enzymów, które zaangażowane są w rozkład włókien kolagenowych. Włókna te są niezbędne do utrzymania elastyczności skóry oraz jej integralności. Aby zwalczać wolne rodniki, nasze ciało produkuje szereg endogennych antyoksydantów i enzymów, ale możemy również korzystać z antyoksydantów egzogennych, które przyjmujemy wraz z dietą. Karotenoidy stanowią część egzogennych antyoksydantów, które uzyskujemy przez spożycie np. owoców, warzyw i żółtka jaj. Badania epidemiologiczne wykazują, że wysokie spożycie karotenoidów zmniejsza ryzyko rozwoju czerniaka. Wynika to prawdopodobnie z ochronnego wpływu karotenoidów, jako antyoksydantów, na skórę.



Rycina 1. Światło UV wnika w skórę i tworzy wolne rodniki

Astaksantyna - najsilniejszy antyoksydant

Wykazano, że właściwości antyoksydacyjne astaksantyny są znacznie silniejsze od właściwości wielu innych antyoksydantów. W badaniach klinicznych porównano zdolność astaksantyny do wygaszania tlenu singletowego, ze zdolnościami kilku innych antyoksydantów. Astaksantyna wykazała najwyższe zdolności antyoksydacyjne wśród badanych związków (Rycina 2).


Rycina 2. Astaksantyna wykazała najwyższe zdolności antyoksydacyjne wśród badanych związków

Astaksantyna - poprawia elastyczność i nawilżenie skóry

Artykuł sponsorowany
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także