Ocet jabłkowy to nie tylko wartościowa przyprawa do sałatek i dań mięsnych. Wspomaga on również proces odchudzania. Ponadto zapobiega wielu chorobom, m.in. miażdżycy i nadciśnieniu.
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Produkowany jest z soku lub miąższu jabłek. Im odmiana jabłek jest bardziej soczysta i słodsza, tym pozyskany ocet jest mocniejszy. Dzieje się tak, ponieważ proces fermentacji uzależniony jest od zawartości cukru w danej odmianie jabłek.
Co zawiera ocet jabłkowy?
- Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, P, beta-karoten
- Minerały: żelazo, sód, potas, wapń, magnez, fluor, fosfor, miedź i krzem
- Polifenole - to szeroka grupa związków pochodzenia roślinnego, z których najlepiej znamy flawonoidy, nazywane często - "witaminą P". Badania ostatniej dekady udowodniły, że polifenole niezwykle silnie intensyfikują spalanie tłuszczów zapasowych.
Działanie octu jabłkowego na nasz organizm
- Jego kwaśny odczyn oraz zawartość pektyn, znacznie przyspieszają procesy trawienia (wzrasta produkcja enzymów trawiennych oraz pobudzona zostaje perystaltyka jelit) i w ten sposób organizm jest w stanie spalić więcej kalorii oraz skutecznie pozbyć się nagromadzonych zapasów tłuszczów. W rezultacie prowadzi to do obniżenia wagi.
- Pozytywnie wpływa na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.
- Zawiera także witaminę E, uważaną za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, neutralizujących szkodliwe działania wolnych rodników, które mogą być przyczyną: przedwczesnego starzenia się, zaburzeń systemu immunologicznego, chorób sercowo-naczyniowych, zaćmy i chorób nowotworowych.
Odchudzająca mikstura
Zadajemy sobie pytanie, jak można pić ocet? Faktem jest, że "czystego" octu nie można pić pod żadnym pozorem, gdyż mogłoby się to skończyć uszkodzeniem błony śluzowej przewodu pokarmowego, prowadząc do wrzodów trawiennych!
W celu zapewnienia bezpieczeństwa stosowania oraz poprawy walorów smakowo-zapachowych octu jabłkowego, opracowano przepis: do szklanki ciepłej wody dodajemy dwie łyżeczki miodu (np. gryczanego, spadziowego, lipowego, zgodnie z uznaniem), gdy miód się rozpuści, dodajemy dwie łyżeczki octu jabłkowego. Napój może zostać wzbogacony świeżymi listkami mięty oraz kostkami lodu.
Osoby z nadwagą, pragnące przeprowadzić kurację octową, powinny pić miksturę trzy razy dziennie: na czczo, przed obiadem i przed snem. Trzeba przy tym ograniczyć spożycie soli.
Octu jabłkowego, nie mogą spożywać osoby cierpiące na chorobę wrzodową!
Alternatywę dla powyżej opisanej mikstury, stanowi wyciąg z octu jabłkowego zawarty w tabletkach.
Dostępne preparaty: VITACOM OCET JABŁKOWY, CIDREX PLUS, APLEPLUS FORTE, APPLE SLIMMER, APPLECAPS, APLEFIT, APPLE GOLD.
Pamiętajmy, że ocet jabłkowy możemy stosować jako dodatek do codziennych posiłków, wzbogacając tym samym ich wartość odżywczą.
Anna Machura
Spodobał Ci się artykuł?
Chcesz wiedzieć więcej?
Chcesz wiedzieć więcej?
Tematy związane z odchudzaniem znajdziesz w darmowym Poradniku Odchudzania Domzdrowia.pl