Jesteś tutaj:

Projekt badawczy OVOCURA - sukces polskich naukowców

Od lat naukowcy szukali sposobu na stworzenie preparatu o wszechstronnym działaniu, który byłby skutecznym rozwiązaniem dzisiejszych problemów zdrowotnych społeczeństwa XXI w. Wygląda na to, że w kocu się udało.

Projekt badawczy OVOCURA - sukces polskich naukowców
Od lat naukowcy szukali sposobu na stworzenie preparatu o wszechstronnym działaniu, który byłby skutecznym rozwiązaniem dzisiejszych problemów zdrowotnych społeczeństwa XXI w. Wygląda na to, że w kocu się udało.

Jak podkreślają lekarze, największym dramatem chorób cywilizacyjnych XXI w. jest fakt, że tworzą one błędne koło – jedna choroba wynika z drugiej, wywołując następną.

Przykład współzależności otyłości i chronicznego stresu oraz ich wpływu na choroby cywilizacyjne:
Do chorób cywilizacyjnych zalicza się:

• choroby sercowo-naczyniowe

• problemy psychologiczne

• choroby układu oddechowego

• choroby przewodu pokarmowego

• otyłość

• cukrzycę

• nowotwory

• osteoporozę

• alergie

• choroby zakaźne

Negatywne skutki chorób XXI wieku najbardziej odczuwają mózg, serce i wątroba.

Wynika to głównie ze stylu życia i niedoboru w organizmie kwasów, witamin i minerałów. W wielu przypadkach pozyskanie tych substancji w sposób naturalny jest utrudnione. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów, które wzbogacają dietę o te składniki. Nie działają jednak kompleksowo na cały organizm, wzmacniając jedynie wybrane jego partie.

Wrocławscy naukowcy opracowali nowej generacji jaja – wzbogacone o m.in. witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3. Nad stworzeniem jaj doskonałych jako surowca do wytwarzania suplementów diety i technologią pozyskiwania z nich cennych składników, od 2009 roku pracowało ponad 230 osób. Projekt o nazwie „OVOCURA” (projekt POIG 1.3.1. 2007-2013), wart 25 mln zł, zainicjowany był przez Uniwersytet Przyrodniczy i Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu. W pierwszym kwartale 2013 roku zakończył się wielkim sukcesem.

Jak mówi prof. Tadeusz Trziszka, pomysłodawca i i inicjator projektu Ovocura: „Przyzwyczailiśmy się, że jajo to tylko produkt spożywczy. Tymczasem, jest to niezwykle interesujący materiał biologiczny, który dopiero w ciągu ostatnich 15 lat doczekał się należnych mu badań Już teraz mamy na koncie 17 patentów, liczne publikacje i nagrody, a także szansę na komercjalizację wyników naszych badań. Możemy dziś mówić o wielkim sukcesie nauki”. Wyniki badań prezentowane były na międzynarodowych konferencjach naukowych w 14 krajach, m. in. w Australii, Brazylii, Holandii, Japonii, Kanadzie i w Niemczech. Dorobek naukowy zaprezentowano także na 31 konferencjach krajowych i międzynarodowych.
Wzbogacone OVOFOSFOLIPIDY

czyli jak powstaje „super jajo” bogate w lecznicze biosubstancje.

Zdaniem wielu naukowców jajo to skarbnica najcenniejszych substancji, dzięki którym współczesna medycyna jest w stanie podjąć działania w prewencji i w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Sekret wzbogaconego jaja, które powstało w efekcie projektu OVOCURA tkwi w doborze odpowiednich warunków chowu oraz w prowadzonym pod ścisłym nadzorem procesie żywienia kur. Nioski dostają paszę (skał paszy został opatentowany) opartą na naturalnych składnikach m.in. preparaty z torfu, olej rzepakowy, olej lniany oraz algi morskie. W efekcie pozyskiwane są jaja, które oprócz zwiększonej zawartości witamin są wielokrotnie bogatsze w omega-3 kwasy tłuszczowe, zwłaszcza DHA. Stąd wzbogacone Ovofosfolipidy, posiadają znacznie wyższą wartość prozdrowotną i biomedyczną w porównaniu z tymi pochodzenia roślinnego.

Fosfolipidy pochodzenia zwierzęcego (ovofosfolipidy) są jednymi z najważniejszych substancji życia, zwłaszcza dla funkcji mózgu, serca, wątroby i nerek.

Prace badawcze w ramach OVOCURA jednoznacznie wykazały prozdrowotny wpływ ovofosfolipidów, zwłaszcza na regulację ciśnienia tętniczego, działania antystresowe i regeneracyjne.

Ponadto ovofosfolipidy:

• przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów;

• stanowią barierę ochronną ścian żołądka;

• odgrywają znaczącą rolę w przewodnictwie nerwowym;

• korzystnie wpływają na ogólne funkcje umysłowe (koncentracja, poprawa pamięci, odporność na zmęczenie, zapobieganie wyczerpaniu psychicznemu, opóźnianie starzenia);

• dzięki zawartej w fosfolipidach cholinie, pozytywnie wpływają na regenerację wątroby.
EFEKT BADAŃ

W wyniku badań Ovocura powstał preparat OVOBIOVITA®Initium, który w sposób kompleksowy wspomaga regenerację organizmu uzupełniając codzienną dietę w niezbędne substancje. Siła preparatu skupiona jest w wzbogaconych ovofosfolipidach oraz kombinacjach recepturowych z ekstraktami roślinnymi.

Skład preparatu OVOBIOVITA® jest efektem badań i doświadczeń naukowych prof. dr hab. Tadeusza Trziszki i Dra Henryka Różańskiego.

OVOBIOVITA®Initium jest pierwszym i jedynym na świecie preparatem zawierającym WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY wraz z precyzyjnie dobraną kombinacją biosubstancji pochodzenia roślinnego.

Unikalność preparatu wynika z jego właściwości kompleksowo wspomagających:

• profilaktykę układu sercowo-naczyniowego:

• funkcję mózgu i układu nerwowego,

• pamięć i koncentrację,

• ogólną odporność psychofizyczną organizmu,

• regenerację wątroby i pracę nerek

• wspomagający procesy rekonwalescencji po przebytych chorobach

OVOBIOVITA®Initium przeznaczona jest w szczególności dla osób:

• z zaburzeniami układu sercowo naczyniowego

• z nadciśnieniem tętniczym

• intensywnie pracujących umysłowo

• narażonych na stres

• narażonych na długotrwały wysiłek umysłowy i/lub fizyczny

• z zaburzeniami koncentracji i pamięci

• z problemami związanymi z pracą wątroby i nerek

• w okresie rewitalizacji po przebytych chorobach

Fosfolipidy pozyskiwane z żółtka jaj mają znacznie wyższą wartość od obecnych na rynku preparatów lecytyny sojowej i mogą być stosowane przez osoby uczulone na białko sojowe. Dlatego też ovofosfolipidy posiadają znacznie większe spektrum zastosowań nutraceutycznych i biomedycznych.
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także