Zdjęcie: ^@^ina (Irina Patrascu Gheorghita )
Na podstawie badań opublikowanych w Reuters Health, sugeruje się istnienie kolejnej korzyści wynikającej z suplementacji witaminy D.Dotąd dowiedziono, że wysoki poziom witaminy D zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy typu pierwszego, jak również ogranicza ataki astmy, rozwój chorób serca, niektórych chorób nowotworowych oraz depresji.
Nowe badania stwarzają nadzieję, na to, że witamina D dostarczana w okresie jesienno-zimowym, może zmniejszyć występowanie przeziębienia i grypy u młodych mężczyzn.
Witamina D jest naturalnie syntetyzowana przez organizm ludzki pod wpływem ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Ze względu na fakt, że okres jesieni, jak i zimy przebiega z ograniczoną możliwością korzystania z promieni słonecznych, badacze przypuszczają, że może istnieć związek między występowaniem przeziębienia, a ilością witaminy D w organizmie.
Już uprzednio zauważono, że osoby u których występował niski poziom witaminy D, częściej cierpiały na infekcje dróg oddechowych. Badania te jednak dowodziły jedynie o związku między zasobami witaminy D i chorobami dróg oddechowych. Dlatego też powzięto nowy kierunek eksperymentów.
Badania dowiodły, że występuje związek pomiędzy suplementacją witaminy D a częstością występowania przeziębień. Jest on co prawda niewielki (15%), ale mimo wszystko istotny. Być może nie jest to satysfakcjonująca różnica, ale i tak wskazuje, że warto zwiększyć podaż witaminy D w okresie, w którym przeziębienia występują najczęściej.
Kolejne badania przedstawiły podobny wynik, ale zostały przeprowadzone w inny sposób. Otóż, grupą badaną były osoby już przeziębione.
Odkryto, że suplementacja witaminy D w trakcie przeziębienia zapewniała częściową ochronę przed rozwojem grypy w późniejszym czasie.
Pamiętając jak wiele zalet dla ludzkiego organizmu posiada witamina D, można cieszyć się doniesieniami o kolejnym korzystnym aspekcie. Szczególnie dlatego, że przeziębienia są praktycznie nieodzownym towarzyszem okresu jesienno-zimowego.
Warto zatem dostosować się do zaleceń mówiących, że codzienna podaż witaminy D powinna mieścić się w przedziale 5-8 mcg.
Kinga Dziwisz
Na podstawie: http://www.reuters.com/assets/print?aid=USTRE67444320100805