Jesteś tutaj:

Escherichia coli – uchroń się przed niewidzialnym zagrożeniem

Słynna ostatnio Escherichia coli, obok innych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, jak Shigella, Salmonella, Yersinia jest jedną z głównych przyczyn zatruć pokarmowych.

Escherichia coli – uchroń się przed niewidzialnym zagrożeniem

Zdjęcie: Umberto Salvagnin

Słynna ostatnio Escherichia coli, obok innych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, jak Shigella, Salmonella, Yersinia jest jedną z głównych przyczyn zatruć pokarmowych. Escherichia coli, inaczej pałeczka okrężnicy to bakteria o „dwóch twarzach”. Żyje w symbiozie z człowiekiem, jest sprzymierzeńcem zdrowia, ale równocześnie bywa przyczyną poważnych chorób.

E.coli – obrońca i wróg zdrowia jednocześnie

Pałeczki Escherichia coli, wraz z setkami innych gatunków bakterii, tworzą fizjologiczną mikroflorę, potrzebną do zachowania odporności organizmu, prowadzenia procesów trawiennych czy produkcji pewnych witamin. Pod nazwą E.coli kryje się nie jedna, a kilkaset różnych bakterii z tego samego gatunku. Niektóre szczepy posiadają właściwości chorobotwórcze. Szkodliwe pałeczki E.coli wywołują poważne biegunki, bywają przyczyną niewydolności nerek i stanów zapalnych kobiecych dróg rodnych. Zaburzają również obraz krwi. Jednym z niebezpieczniejszych patogenów jest szczep enterokrwotoczny (EHEC), odpowiedzialny za ostatnią epidemię w Niemczech.

Naturalnym środowiskiem życia szczepu EHEC są jelita bydła i innych zwierząt przeżuwających. Wraz z odchodami zwierząt, bakterie przedostają się do gleby i wody, gdzie mogą przetrwać miesiącami. Zarazki żyją w temperaturze od 7-50oC, a optimum to 37oC. Dlatego początek lata i upały stwarzają idealne warunki do szybkiego namnażania się bakterii.

Dla zwierząt bakterie są bezpieczne, ale gdy dostaną się do przewodu pokarmowego człowieka, powodują zagrażające życiu zatrucia. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, głównie po spożyciu skażonej żywności.

Co najczęściej bywa przyczyną zakażenia?

  • niedogotowane potrawy, półsurowe mięso
  • mięso mielone, hamburgery, suszone salami
  • świeże, niemyte owoce i warzywa – często sałata, kapusta, kiełki
  • mleko i jego przetwory – jogurty, sery
  • skażona woda pitna, kostki lodu
Źródłem zakażenia bywa również chora osoba. Zatrucia pokarmowe nazywane są często chorobą brudnych rąk. Podstawowe zasady higieny, częste mycie rąk, mogą uchronić przed przykrymi dolegliwościami.

Jak przebiega zatrucie?

Do kilku dni po zjedzeniu skażonej żywności, zatrucie przebiega bezobjawowo. Dopiero po 3-8 dniach pojawiają się dolegliwości. Tyle czasu potrzeba na inkubację i namnożenie się bakterii w organizmie.

Zatruciu towarzyszą bolesne skurcze żołądka, biegunka, wymioty, często gorączka. W kale może pojawiać się krew. Jako wynik uporczywych wymiotów i biegunki, łatwo o odwodnienie i zaburzenia świadomości.

Zatrucie bakterią EHEC stanowi poważne zagrożenie dla dzieci, osób starszych oraz osób z obniżoną odpornością organizmu. Toksyna produkowana przez bakterię, może wywołać ostrą niewydolność nerek. W wyniku zakażenia rozwija się anemia, ponieważ bakteria uszkadza krwinki czerwone. Dochodzi również do spadku ilości płytek krwi. Choroba określana nazwą zespołu hemolityczno-mocznicowego jest zagrożeniem dla życia.

Czy można się uchronić przed zakażeniem?

Bakterie, niewidziane gołym okiem są wszędzie i ciężko pozbyć się ich ze środowiska życia. Trudno również walczyć z zakażeniami, ponieważ przez rosnącą oporność na antybiotyki, brakuje skutecznych leków. Jedynie przestrzeganie codziennych zasad higieny i troska o bezpieczną żywność pomogą zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Jak zadbać, by żywność była bezpieczna?

1. Myj dokładnie świeże warzywa i owoce

Myj również te owoce i warzywa, które przed zjedzeniem wymagają obrania ze skórki. Do mycia używaj bieżącej wody.

2. Wybieraj bezpieczne produkty spożywcze

Surowa żywność, woda, lód są najczęstszą przyczyną niepotrzebnych zatruć.

Kupując mięso zwróć uwagę czy jest świeże. Sprawdzaj czy opakowania żywności są nieuszkodzone. Wybierając nietrwałe produkty, kontroluj ich daty ważności.

3. Przechowuj odpowiednio żywność

Oddzielaj surową żywność (np. mięso, drób, ryby) od gotowej do spożycia.

Ugotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce. Temperatura pokojowa sprzyja szybkiemu namnażaniu się mikroorganizmów.

Nie zamrażaj raz rozmrożonej żywności.

4. Starannie przygotowuj posiłki

Właściwa obróbka termiczna – smażenie, gotowanie czy duszenie zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów. Sprawdzaj stan mięsa, ryb, owoców morza przed podaniem na talerz. Gotową żywność podgrzewaj w temperaturze powyżej 70oC.

5. Utrzymuj higienę własną

Myj ręce za każdym razem, gdy chcesz przygotować lub zjeść posiłek. Skóra i ubranie są siedliskiem dla wielu bakterii.

6. Dbaj o czystość w kuchni

Dokładnie myj wszystkie sprzęty i przybory kuchenne wykorzystywane do przygotowania żywności. Odkażaj blaty kuchenne i stoły.

Nadejście lata wiąże się z ryzykiem poważnych zatruć pokarmowych. Pojedyncze przypadki zakażeń zjadliwymi bakteriami szybko rozrastają się do rangi groźnych epidemii, bo wysokie temperatury sprzyjają namnażaniu się chorobotwórczych bakterii. Jedzenie poza domem, uboga higiena w ciągu dnia, świeże owoce i warzywa prosto ze straganu to najczęstsze przyczyny nieprzyjemnych dolegliwości. Pamiętaj, że łatwiej zapobiegać zatruciom niż je leczyć.



foto: Reuters
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także