Jesteś tutaj:

Pierwsza pomoc w zatruciach pokarmowych

Wakacje to okres, w którym najczęściej dochodzi do zatruć pokarmowych, szczególnie u ciekawych świata dzieci. Po wystąpieniu objawów należy podjąć działania, które pozwolą częściowo zneutralizować truciznę, mogącą stanowić zagrożenie dla życia.

Pierwsza pomoc w zatruciach pokarmowych

Zdjęcie: Aleksey Gnilenkov

Wakacje to okres, w którym najczęściej dochodzi do zatruć pokarmowych, szczególnie u ciekawych świata dzieci. Po wystąpieniu objawów należy podjąć działania, które pozwolą częściowo zneutralizować truciznę, mogącą stanowić zagrożenie dla życia.

Przyczyny zatruć pokarmowych są różnorodne, jednak najczęściej są to chemikalia lub toksyny produkowane przez bakterie.

Przyczyną zatrucia może być:

  • zepsuta bądź skażona toksynami bakteryjnymi żywność,
  • środki ochrony roślin,
  • trujące owoce i grzyby,
  • leki, narkotyki,
  • detergenty, kwasy, zasady.

Ogólne objawy zatruć pokarmowych obejmują silne bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunki, ślinotok, gorączkę.

Są też objawy charakterystyczne dla poszczególnych trucizn:
  • zatrucie owocami bielunia, wilczej jagody, wilczego łyka (najczęściej małe czarne lub czerwone dziko rosnące krzewy albo chwasty) zaczerwienienie twarzy, szerokie źrenice, suchość w jamie ustnej, niepokój, zaburzenia wzrokowe i słuchowe, wysoka gorączka;
zatrucie grzybami (najczęściej blaszkowymi) oprócz objawów ogólnych zatrucia często towarzyszy silne odczucie lęku;
  • zatrucie lekami (uspokajające, nasenne, nasercowe itp.) w zależności od rodzaju preparatu występuje splątanie (czyli zaburzenie świadomości, dezorientacja), senność, utrata przytomności, kołatanie serca, drgawki;
  • zatrucie związkami fosforoorganicznymi (wchodzą w skład środków ochrony roślin) zwężenie źrenic, ślinotok , wymioty (niebieska ślina i wymiociny), zapach czosnku w wydychanym powietrzu, drgawki;
  • zatrucie środkami żrącymi (kwasy i zasady, wchodzące w skład niektórych detergentów) kaszel, duszność, zawroty głowy, ból i palenie w jamie ustnej, gardle, żołądku, często widoczne oparzenia w obrębie ust i przedniej części gardła.

Leczenie zatruć pokarmowych zależy od rodzaju i ilości przyjętej trucizny.



Łagodniejsze zatrucia można leczyć w domu, warto jednak skonsultować swoje działania z jednym z punktów informacji toksykologicznej, gdzie przy telefonie alarmowym przez całą dobę dyżuruje lekarz toksykolog. Telefony głównych ośrodków podano w tabeli na dole.

Ciężkie zatrucia pokarmowe wymagają szybkiej interwencji lekarskiej. Zanim jednak dotrzemy z zatrutą osobą do lekarza, należy podjąć kroki, które pozwolą w pewnym stopniu zneutralizować truciznę, bądź pozbyć się jej z organizmu. Zazwyczaj w takich wypadkach jesteśmy zdenerwowani, co utrudnia nam racjonalne myślenie.

Oto kilka podpowiedzi, które pomogą nam poradzić sobie w stresującej sytuacji:

1. Usuńmy resztki trucizny (owoce, tabletki, wymiociny) z ust poszkodowanego i zachowajmy je do przyjazdu lekarza - pozwoli to na dokładną identyfikacje trucizny.

2. Jeżeli przyczyną zatrucia było nieopatrzne wypicie chemikaliów, bądź detergentów możemy wspomóc się ulotką na opakowaniu. Na odwrocie podane są wskazówki postępowania przy zatruciu danym preparatem.

3. Najczęstszą interwencją przy zatruciach jest wywołanie wymiotów. Najlepiej sprowokować je w pierwszych 30 minutach od połknięcia trucizny.

a) Wymioty wywołamy podając duże ilości słonej wody (1łyżeczka soli albo sody oczyszczonej na szklankę letniej wody); do wody zamiast soli można dodać 3-4 rozgniecione tabletki węgla aktywowanego (Carbo activ w kapsułkach albo Carbo medicinalis w tabletkach), który wiąże niektóre trucizny, ale jest niewskazany u małych dzieci.

b)Wymiotów nie można prowokować po wypiciu benzyny, nafty, ropy, środków żrących lub środków pieniących (płyny, proszki), gdyż może to spowodować zachłyśnięcie się zatrutego albo poparzenie przełyku i gardła.

4. Jeżeli doszło do zatrucia środkiem żrącym należy podać płyny, które zneutralizują i rozcieńczą truciznę w żołądku. Może to być woda z białkami jaj (3-4 białka w ? szklanki wody), mleko albo zawiesina mąki w wodzie (pszennej, kukurydzianej, ziemniaczanej, ryżowej), które dodatkowo chronią błonę śluzową żołądka. Jeżeli obawiamy się, że chory źle zareaguje na te substancje wystarczy podać wodę niegazowaną.

a) mleko jest niewskazane w zatruciach pestycydami, gdyż tłuszcz zawarty w mleku przyczynia się do zwiększenia rozpuszczania substancji nierozpuszczalnych w wodzie.

5. Nie zaszkodzi podanie mocnej, gorzkiej herbaty (liściastej), która wiąże niektóre substancje zawarte w trujących owocach i lekach.

6. Przy zatruciach toksynami, które wchłaniają się z przewodu pokarmowego (leki, substancje zawarte w grzybach, trujących owocach) warto podać środki przeczyszczające (np. Lactulosa, Sól gorzka), które zmniejszą wchłanianie trucizny.

7. Jeżeli nie mamy pewności jaką substancję połknęła zatruta osoba nie należy wywoływać wymiotów, ale szukać pomocy lekarskiej.

8. Warto zapisać w pamięci telefonu numer Ośrodka Informacji Toksykologicznej, pod który można dzwonić w celu uzyskania informacji na temat postępowania przy zatruciach

Numery alarmowe, pod którymi możesz uzyskać informacje o zatruciach od lekarza toksykologa (na wakacjach warto mieć je przy sobie):



mgr farm. Paulina Oszajca
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także