Jesteś tutaj:

Spirulina – panaceum na wszystkie choroby

Czym naprawdę jest spirulina? Jak działa? Czy jest skuteczna? Na te i jeszcze kilka innych pytań postaramy się odpowiedzieć.

Spirulina – panaceum na wszystkie choroby

Zdjęcie: WILLIAM ISMAEL

Mleko matki ziemi, zielona energia, szmaragdowy cud natury, zielone mięso, zielone złoto z dna jeziora - takimi epitetami określana jest spirulina. Choć jest obecna na ziemi od ponad 3,5 biliona lat, to dopiero od niedawna zyskała sławę panaceum. Czym naprawdę jest spirulina? Jak działa? Czy jest skuteczna? Na te i jeszcze kilka innych pytań postaramy się odpowiedzieć.

1. Czym jest spirulina?

Spirulina platensis to niesamowita i najbardziej odżywcza roślina, jaką dotychczas poznano. Od 40 lat jest dokładnie i intensywnie badana przez ponad 4000 naukowców. Jest to mikroalga o kształcie skręconej spirali. Odkąd pojawiła się na ziemi produkuje tlen, umożliwiając ewolucję wszystkim wyższym formom życia. Obecnie stosowana jest do produkcji kosmetyków, suplementów żywieniowych oraz pokarmów dla glonożernych ryb akwariowych.

2. Jaki ma skład?

Spirulina to bogate źródło białka, witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz niezbędnych aminokwasów. Zawiera barwniki: chlorofil i fitocyjaninę, które mają zbawienny wpływ na nasz metabolizm, trawienie oraz procesy krwiotwórcze. Spirulina cechuje się bardzo wysoką koncentracją beta- karotenu, który skutecznie zwalcza wolne rodniki i dba o dobrą kondycję naszych oczu oraz układu immunologicznego. Zawiera także duże ilości witamin z grupy B - szczególnie witamin:
  • B 12, która jest niezbędna dla zachowania prawidłowego obrazu krwi, wpływa na poprawę pamięci i zapobiega anemii
  • B1, której w spirulinie jest o wiele więcej aniżeli w większości warzyw czy owoców
  • B2, której jest 5-20 razy więcej niż w tej samej porcji innego pożywienia
  • biotyny
  • oraz kwasu pantotenowego
Poza tym spirulina zawiera łatwo przyswajalne ilości witaminy C i E, oraz mikro i makroelementów, m.in. żelaza, magnezu, potasu, a także kwasu gamma - linolenowego (GLA), który znakomicie redukuje zły cholesterol, dzięki czemu zapobiega nadciśnieniu i chorobom serca.

3. Dlaczego spirulina jest taka wyjątkowa?

Spirulina "przebija" swoim niesamowitym składem i wartością odżywczą mięsa, zboża, warzywa i zioła. Ta złożona w ponad 65% procentach z białka alga jest 20 - krotnie bogatszym źródłem protein aniżeli ziarna soi oraz 200 razy bogatszym aniżeli wołowina. Dostarcza nam nie tylko niezbędnych do życia aminokwasów, ale także jakże ważnego beta-karotenu, którego jest 20 razy więcej niż w marchewce. Duże ilości składników odżywczych przy właściwie żadnej obecności szkodliwych dla zdrowia substancji sprawiają, że jest ona bardzo "atrakcyjnym kąskiem do zjedzenia i do leczenia".

4. Kto najczęściej sięga po spirulinę?

Tak naprawdę każdy, kto dba o swoje zdrowie. Dziś spirulina stała się nieodłącznym elementem diety sportowców, wegetarian, rekonwalescentów. Sięgają po nią młodzi, by dodać sobie energii i uroku oraz starsi, wierząc, że przywróci im witalne siły i promienny wygląd. Kobiety z osłabionymi włosami czy pierwszymi zmarszczkami, młodzież z cerą trądzikową, a także panowie, chcący wzmocnić swój potencjał energetyczny suplementują się preparatami spiruliny.
Patrycja Jankowska
Konsultacja: mgr farm. Aleksandra Uruszczak
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także