Jesteś tutaj:

Spirulina – suplement XXI wieku

To niezwykłe, że jeden gatunek mikroalgi kryje w sobie tak szerokie spektrum - zdrowotnych i odżywczych - właściwości. Od dawna wiedzą o tym niektóre ludy Afryki i Ameryki. Świat cywilizowany zaczął się jej przyglądać dopiero 60 lat temu.

Spirulina – suplement XXI wieku

Zdjęcie: PWRDF

To niezwykłe, że jeden gatunek mikroalgi kryje w sobie tak szerokie spektrum - zdrowotnych i odżywczych - właściwości. Od dawna wiedzą o tym niektóre ludy Afryki i Ameryki. Świat cywilizowany zaczął się jej przyglądać dopiero 60 lat temu.

Głównymi czynnikami sprawiającymi, że nieustannie rośnie zapadalność na choroby cywilizacyjne są zmiany w stylu życia. Sprawiają one, że w coraz mniejszym stopniu pozostajemy integralnym ogniwem natury. Zmieniło się środowisko, w którym żyjemy, a nie zmieniły się wymagania naszego organizmu. Powietrze jest zanieczyszczone. Dodatkowo spożywamy żywność ubogą w wartości odżywcze i za mało się ruszamy.

Preparat Spirulina może stać się swoistym pomostem pomiędzy tym, co utraciliśmy, a tym, co zyskaliśmy. Ponownym zbliżeniem się do natury bez konieczności rezygnowania ze wszystkich zdobyczy cywilizacyjnych, z których obecnie korzystamy.

Tarcza ochronna

Na algę Spirulina (Arthrospira platensis) naukowcy zwrócili uwagę w latach 60. ubiegłego wieku, po tym, jak przebadane zostały pod kątem składu zielone placki Dihe, spożywane przez niektóre afrykańskie plemiona. Są one niczym innym, jak wysuszonymi na słońcu algami, formowanymi przy wykorzystaniu wgłębień w piasku. Dihe jest podstawowym produktem żywieniowym tych ludów.

Analiza biochemiczna algi dała niezwykłe rezultaty. Bardzo szybko uznano, że jej wartości mogą uczynić ze Spiruliny pokarm dla niedożywionych i głodujących populacji. Mogą także wzbogacić zubożałą dietę świata cywilizowanego. Mogą również... no właśnie: stać się tarczą ochronną służącą zahamowaniu rozwoju wielu chorób naszych czasów.

Przyjrzyjmy się właściwościom Spiruliny:

Fikocyjanina – profilaktyka chorób cywilizacyjnych

Jest to niebieski barwnik roślinny, nadający aldze charakterystyczny, ciemnoturkusowy kolor. To głównie on odpowiada za jej zdolność do neutralizacji wolnych rodników. Wolne rodniki - ich nadmiar w organizmie - są bardzo niebezpieczne i stoją za większością chorób przewlekłych, ogólnym osłabieniem odporności oraz szybszym starzeniem się organizmu.

Dalej: „Na podstawie badań sugeruje się, że związek ten przekracza barierę krew-mózg, co otwiera perspektywę zastosowania fikocyjaniny w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera, do powstania których przyczyniają się m.in. wolne rodniki”*. Wspomniana fikocyjanina wzmacnia także układ odpornościowy, działa ochronnie na wątrobę, a także łagodzi stany zapalne.

W zakresie chorób nowotworowych, zapobiegania im, a nawet wspomagania leczenia, Arthrospira platensis wykazuje właściwości chemoprewencyjne, czyli hamujące, odwracające lub opóźniające procesy zmian zachodzących w komórce (kancerogenezy), prowadzących do nowotworów. Za te zdolności algi odpowiadają nie tylko właściwości antyoksydacyjne czy stymulujące układ odpornościowy, ale także polisacharydy, które pobudzają i regulują procesy naprawcze DNA.



Wzmocniona odporność

Wstępne badania wykazują, że Spirulina pozytywnie wpływa na układ immunologiczny powodując wzrost komórek produkujących przeciwciała. „Zaobserwowano wzrost poziomu IgA w ślinie 127 ochotników, którym podawano ekstrakt z Arthrospira przez rok.

Sugeruje to, że spożywanie preparatów z tej cyjanobakterii wzmacnia odporność śluzówkową”.* Dodatkowo występujący w Spirulinie polisacharyd o nazwie spirulan wapnia ma właściwości antywirusowe, dzięki czemu można go stosować w uzupełnieniu leczenia infekcji wirusowych.

Badania Spiruliny w zakresie immunomodulacji nadal trwają, lecz pierwsze wyniki są obiecujące.

Walka z nadwagą i chorobami metabolicznymi

„Uzupełnienie diety preparatami z Arthrospira może korzystnie wpłynąć na regulację poziomu cholesterolu oraz wspomóc leczenie hiperlipidemii i stłuszczenia wątroby”.*

Ta teza wynika z wielu badań z udziałem ludzi i zwierząt. Dietę grup badawczych uzupełniano o preparaty ze Spiruliny. Wnioski – preparaty te obniżają we krwi poziom lipoprotein LDL (tzw. zły cholesterol) oraz trójglicerydów. Inne badania – przeprowadzone na szczurach – wykazały z kolei zwiększenie poziomu lipoprotein HDL (tzw. dobrego cholesterolu). Arthrospira zapobiega zatem powstawaniu miażdżycy, a zawarty w niej chlorofil poprawia perystaltykę jelit.

Co więcej preparaty z niebieską algą „(...) przyczyniają się do spadku masy ciała u osób otyłych, redukują nadciśnienie tętnicze oraz obniżają poziom glukozy we krwi”.* Przyspiesza ona spalanie materii i jednocześnie nie dopuszcza odkładania się tłuszczu.

Dieta bogata w substancje odżywcze

Dlaczego Spirulina jest określana pokarmem przyszłości? „W dotychczasowych badaniach wykazano, że cyjanobakterie z rodzaju Arthrospira mogą w przyszłości stanowić jeden z najważniejszych elementów diety ludzkiej”*.

Po pierwsze – białko:

wysokogatunkowe, ze wszystkimi aminokwasami niezbędnymi. Spirulina jest zatem idealnym preparatem uzupełniającym dla osób z alergią na mleko krowie, a także wegetarian, wegan oraz osób będących na niskobiałkowej diecie.

Po drugie – witaminy:

Przede wszystkim z grupy B oraz C, D i E

Po trzecie – mikro- i makroelementy:

których pełna lista podana jest wyżej, przy czym żelazo jest dwukrotnie lepiej przyswajalne niż to pochodzące z warzyw czy mięs, a zawartość fosforu, wapnia i magnezu jest zbliżona do poziomu notowanego w mleku.

Po czwarte - lipidy:

A przede wszystkim kwas γ-linolenowy, którego alga Arthrospira platensis jest jednym z bogatszych źródeł. Jego niedobór w organizmie wpływa negatywnie na skórę, która staje się sucha i traci elastyczność, co w konsekwencji powoduje powstawanie zmarszczek.



Pozostałe właściwości Spirulina:

• wspiera hematopoezę, czyli krwiotworzenie - bezpośrednio w szpiku kostnym

• oczyszcza organizm

• chroni nerki przed uszkodzeniami wywołanymi przez rtęć i zażywaniem różnego rodzaju leków

• reguluje nadciśnienie tętnicze

• przeciwdziała anemii, a także skutecznie ją eliminuje

• poprawia mikroflorę bakteryjną

• pomaga w zwalczaniu zaburzeń w obrębie układu trawiennego, wspomagając leczenie m.in. choroby wrzodowej

• przyspiesza gojenie się ran, wspomaga regenerację skóry i błony śluzowej

Spirulina firmy Naturgreen składa się w 100% z algi Arthrospira platensis. Posiada certyfikat Naturlandu – jest produktem organicznym o gwarantowanym składzie i jakości.

*wszystkie cytaty pochodzą z pracy „Biotechnologiczny potencjał cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira”, Magdalena Miklaszewska, Małgorzata Waleron, Krzysztof Waleron (Katedra Biotechnologii, Zakład Ochrony i Biotechnologii Roślin, Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii UG i AMG Gdańsk).
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także