Jesteś tutaj:

Zgaga - piekący problem, co zrobić, by się go pozbyć

Czy znasz to uczucie, gdy po bardziej obfitym posiłku, masz wrażenie pieczenia i bólu w klatce piersiowej? Czy od czasu do czasu coś pali Twój przełyk i gardło? Czy odczuwasz czasem nieprzyjemny, kwaśny smak w ustach? Są to objawy zgagi.

Zgaga - piekący problem, co zrobić, by się go pozbyć

Zdjęcie: Shanghai killer whale

Czym jest zgaga
Zgaga (ang. heartburn) potocznie oznacza nieprzyjemne bolące i piekące uczucie za mostkiem. Dotyka wiele osób - niektórych tylko sporadycznie, innych bardzo często. Najczęściej pojawia się po sutym, obfitym w tłuszcze posiłku. Może wystąpić też po spożyciu alkoholu, paleniu papierosów lub bez konkretnej przyczyny.

Mechanizm powstawania zgagi
Dolny zwieracz przełyku znajduje się tuż nad żołądkiem. Narząd ten wydziela tzw. sok żołądkowy - czyli mieszaninę różnych substancji umożliwiających trawienie. Jest tam m. in. kwas solny o bardzo niskim pH wynoszącym około 2. Tak niski odczyn pH jest niezbędny w procesie trawienia, ale równocześnie powoduje, że kwas solny jest bardzo "żrący", a w skutek tego niebezpieczny. Oczywiście w prawidłowych warunkach żołądek dzięki swojej budowie jest odporny na działanie kwasu solnego. Nie dotyczy to jednak przełyku, który ma bardziej delikatną budowę i w kontakcie z kwasem solnym ulega podrażnieniu. Dolny zwieracz przełyku w prawidłowych warunkach nie dopuszcza, by treść żołądka przedostawała się do przełyku. Czasami jednak ten mechanizm zawodzi i przełyk jest narażony na kontakt z kwasem solnym. Dochodzi do jego podrażnienia, co daje uczucie bólu, pieczenia, palenia.

Czynniki przyczyniające się do powstawania zgagi:
  • spożywanie obfitych, tłustych posiłków
  • przejadanie się
  • spożywanie ostrych przypraw
  • spożywanie alkoholu
  • picie mocnej kawy lub herbaty
  • picie gazowanych napojów
  • palenie papierosów
  • nadwaga
  • ciąża
  • stres

Jak często masz zgagę
Jeżeli zgaga zdarza się sporadycznie - prawdopodobnie jest to efekt przejedzenia lub wpływ jednego z czynników wymienionych powyżej. Jeżeli natomiast cierpimy z jej powodu częściej niż dwa razy w tygodniu - koniecznie należy udać się do lekarza. Zgaga może być objawem poważnej i groźnej choroby - np. raka żołądka, choroby refluksowej przełyku czy przepukliny rozworu przełykowego przepony. W celu wykluczenia tych chorób konieczne są specjalistyczne badania zlecane przez lekarza.

Zanim sięgniesz po leki - kilka sposobów, dzięki którym można zapobiec zgadze
  • Umiarkowanie w jedzeniu - unikając przejadania się prawdopodobnie uchronimy się przed zgagą. Zamiast 3 dużych posiłków, lepiej zjeść 5 lub nawet 6 mniejszych. Dobrze jest też zrezygnować z nadmiaru tłuszczu, ostrych przypraw oraz gazowanych napojów. Ostatni posiłek powinien być zjedzony co najmniej na 2 godziny przed pójściem spać.
  • Zachowanie w trakcie i po posiłku - jedzenie należy spożywać w spokojnej atmosferze, w pozycji siedzącej - nigdy w leżącej. Po posiłku najlepiej przejść się przez ok. 10 minut, lub przynajmniej spokojnie posiedzieć, lecz nigdy nie kłaść się do łóżka. Pozycja leżąca sprzyja cofaniu się treści żołądka do przełyku i wywoływaniu tym samym zgagi.
  • W czasie snu, w nocy - jeżeli zgaga męczy nas nocą, dobrze jest spać z uniesioną głową. W tym celu wystarczy podłożyć sobie dodatkową poduszkę pod głowę i górną część pleców.
  • Unikanie alkoholu i tytoniu - spożywanie alkoholu może powodować uczucie zgagi, tak samo jak i palenie papierosów. Warto więc zrezygnować z tych używek.
  • Nadwaga - niestety zbędne kilogramy mogą przyczyniać się do powstawania zgagi. Dlatego należy dbać o prawidłową masę ciała.

Leki dostępne w aptece, pomocne w walce ze zgagą
Obecnie istnieje szeroka gama preparatów, dostępnych bez recepty, stosownych w celu zwalczenia zgagi. Generalnie leki te można podzielić na dwie grupy:
1. Leki alkalizujące (neutralizujące) - preparaty te zobojętniają kwas solny, i tym samym przynoszą ulgę.
Do preparatów tej grupy zaliczamy:
  • związki glinu - preparaty takie jak: Alusal, Alugastrin, Gelatum alumini phosphorici. Długotrwałe stosowanie preparatów zawierających związki glinu może doprowadzić do niedoboru fosforanów w organizmie, a tym samym rozmiękczania kości. Ponadto stosowanie tych preparatów może powodować zaparcia.
  • związki magnezu - preparaty takie jak: Magnosil, Gastro. Stosowanie związków magnezu może powodować biegunkę.
  • dostępne są także preparaty złożone - zawierające zarówno związki glinu jak i magnezu Alumag, Maalox, Manti. Takie połączenie chroni przed zaparciami.
  • innymi preparatami złożonymi są połączenia związków wapnia i magnezu np. Rennie, Ulgamax.

Środki te najlepiej przyjmować w postaci płynnej (zawiesiny) - ponieważ działają wtedy szybciej i skuteczniej. Zarówno związki glinu jak i magnezu należy przyjmować po posiłku. Leczenie nie powinno trwać dłużej niż 2 tygodnie. Jeżeli pojawia się konieczność dłuższego leczenia należy udać się do lekarza. Preparatów alkalizujących nie należy przyjmować z innymi lekami, ponieważ zmniejszą ich skuteczność. Leki te można stosować u dzieci od 12 roku życia.
2. Alginiany - preparat: Gealcid. W kontakcie z kwasem solnym alginiany wytracają się i tworzą rodzaj gąbki. Ta gąbka "pływa" na powierzchni treści wypełniającej żołądek i nie dopuszcza do przedostawania się kwasu solnego do przełyku. Alginiany są przeciwwskazane u osób cierpiących z powodu chorób serca.
3. Antagoniści receptora H2 - leki z tej grupy hamują wydzielanie kwasu solnego. Preparatów tych nie należy stosować w czasie ciąży. Do grupy tej należą: famotydyna - preparat pod nazwą Famidyna oraz ranitydyna - preparaty: Ranigast, Riflux.
Leki te stosuje się w momencie wystąpienia dolegliwości.

Zgaga u kobiet w ciąży
Niestety wiele kobiet w ciąży cierpi z powodu zgagi. Niektóre - dopiero w ostatnim trymestrze ciąży, inne już od I trymestru. Przypadłość ta spowodowana jest z jednej strony ściśnięciem żołądka i "przepychaniem" jego zawartości w górę - do przełyku. Z drugiej - wpływem progesteronu - hormonu, który rozluźnia tzw. dolny zwieracz przełyku, umożliwiając tym samym cofanie się treści z żołądka.

Paniom cierpiącym na zgagę - zalecane są przede wszystkim tradycyjne sposoby jej zwalczania: spożywanie mniejszych porcji jedzenia, po posiłkach pozostawanie w pozycji siedzącej, unikanie schylania się, spanie na większej ilości poduszek, itp.

Preparaty likwidujące zgagę dla kobiet w ciąży
Stosowanie leków u kobiet w ciąży powinno być zawsze konsultowane z lekarzem prowadzącym. W aptece warto zasięgnąć fachowej porady u farmaceuty.
W czasie ciąży i karmienia piersią nie należy stosować preparatów z grupy antagonistów receptorów H2 (preparaty wymienione powyżej).
Kobiety w ciąży mogą stosować preparaty z grupy leków alkalizujących wymienione powyżej, ściśle według wskazań i zalecanego dawkowania.
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także