Jesteś tutaj:

Czy wszystkie preparaty omega 3 mają taką samą jakość, i jak ona wpływa na ich działanie?

Większość zwykłych preparatów zawierających olej rybi z nienasyconymi kwasami omega 3 produkuje się bez śledzenia poszczególnych elementów tego procesu. Pierwszym z nich jest miejsce połowu ryb przeznaczonych do dalszego przetworzenia. Są one dokonywane w niekontrolowanych strefach mórz i oceanów. Wyłowione ryby są następnie przetwarzane na mączkę rybną i przekazywane do zakładów, gdzie pozyskiwany jest z niej olej rybny. Do tego celu wykorzystuje się rozpuszczalników chemicznych. W celu zwiększenia zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej podgrzewa się do temperatury ok. 200 °C. Niestety taki proces technologiczny prowadzi do utraty cennych składników i naturalnych właściwości oleju rybnego, a także do przekształcania się wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w szkodliwe dla organizmu kwasy tłuszczowe o wiązaniach trans.

Czy wszystkie preparaty omega 3 mają taką samą jakość, i jak ona wpływa na ich działanie?

Zdjęcie: Health Gauge

Większość zwykłych preparatów zawierających olej rybi z nienasyconymi kwasami omega 3 produkuje się bez śledzenia poszczególnych elementów tego procesu. Pierwszym z nich jest miejsce połowu ryb przeznaczonych do dalszego przetworzenia. Są one dokonywane w niekontrolowanych strefach mórz i oceanów. Wyłowione ryby są następnie przetwarzane na mączkę rybną i przekazywane do zakładów, gdzie pozyskiwany jest z niej olej rybny. Do tego celu wykorzystuje się rozpuszczalników chemicznych. W celu zwiększenia zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej podgrzewa się do temperatury ok. 200 °C. Niestety taki proces technologiczny prowadzi do utraty cennych składników i naturalnych właściwości oleju rybnego, a także do przekształcania się wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w szkodliwe dla organizmu kwasy tłuszczowe o wiązaniach trans.

Chcąc mieć pewność uzyskania pełnowartościowego preparatu z olejem z ryb cały proces od hodowli do pakowania gotowych kapsułek powinien być kontrolowany. Tak jest w przypadku preparatu Omegafresh, który zawiera świeży olej z łososia atlantyckiego.

Czym jest Omegafresh i jak powstaje?

Omegafresh jest najwyższej jakości olejem z łososia atlantyckiego, otrzymanym z pierwszego tłoczenia na zimno, wyprodukowany natychmiast, bo w ciągu 75 minut od wyłowienia ryb. Hodowla łososi przeznaczonych do produkcji Omegafresh jest zlokalizowana w północnej części Morza Norweskiego będącego pod wpływem czystych i zimnych wód Arktyki. Jest to pierwszy preparat oleju z ryb, którego produkcję można prześledzić na wszystkich jej etapach.

Omegafresh zawiera wszystkie naturalne składniki odżywcze takie jak fosfolipidy, witaminy A, D, E, K, astaksantynę, EPA, DHA, DPA i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki specjalnemu procesowi produkcji zachowują wysoką przyswajalność przez organizm.

Dobroczynne właściwości kwasów omega 3 zawartych w Omegafresh.

Olej zawarty w Omegafresh zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, nazywane omega-3. Wpływają one korzystnie na zdrowie człowiek. Kwasy te nie są wytwarzane przez organizm ludzki, dlatego muszą być dostarczane w diecie.

Najważniejsze korzyści suplementacji kwasów omega-3:

- Kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny dla prawidłowych funkcji układu nerwowego, wpływają na procesy zapamiętywania, uczenia się, czy koncentracji. Rekomenduje się je dzieciom w wieku szkolnym, szczególnie tym z zaburzeniami uwagi, czy nadpobudliwością;

- Kwas dokozaheksaenowy (DHA) odpowiedzialny za prawidłowy rozwój mózgu oraz siatkówki oka, między innymi dlatego powinien znaleźć się w składzie preparatów dla kobiet w ciąży i matek karmiących;

- Kwasy omega-3 mają ponadto korzystny wpływ na układ krążenia, przywracają prawidłowe poziomy cholesterolu oraz ciśnienia krwi, co pozwala na ich stosowanie w profilaktyce nadciśnienia i miażdżycy;

Olej zawarty w Omegafresh zawiera dodatkowo witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tak:

- Witamina A wpływa na odporność i prawidłowe procesy widzenia;

- Witamina D wspomaga rozwój kości;

- Witamina E posiada właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, zmniejsza krzepliwość krwi, przeciwdziała miażdżycy i hamuje procesy starzenia się komórek.



Na co zwrócić uwagę przy wyborze preparatu omega-3?

Wybierając preparat zawierający omega 3 istotne będą informacje takie jak pochodzenie i czystość oleju, a więc nie tylko gatunek, ale i miejsce z którego jest poławiany. Zanieczyszczenie środowiska, w którym wzrasta dany gatunek może bowiem powodować kumulację szkodliwych związków, na przykład metali ciężkich w organizmach ryb. Ze względu na łatwość, z jaką olej rybi może podlegać procesom utleniania i jełczenia, istotne będą również warunki podczas procesu produkcyjnego, dostęp światła i tlenu, a także wysoka temperatura, dodatek przeciwutleniaczy oraz czas jaki upływa od momentu połowu do czasu umieszczenia produktu w butelce lub kapsułce.

Jak porównać jakość poszczególnych preparatów?

Jedną z jednostek pozwalających na ocenę świeżości oleju rybiego jest jednostka zwana TOTOX. Im jest ona wyższa, tym bardziej jest zjełczały olej. Graniczną wartością, wyznaczającą dobra jakość tłuszczu do spożycia jest wartość Totox poniżej 20. W 2010 roku przeprowadzono badania 110 preparatów zawierających kwasy omega-3, dostępnych w norweskich aptekach. Okazało się, że spośród wszystkich preparatów, tylko trzy z nich uzyskały wynik poniżej 20 jednostek, w tym olej z łososia atlantyckiego (Omegafresh) z wynikiem poniżej 2 jednostek TOTOX.

Proces produkcji Omegafresh pozwala zachować naturalne właściwości oleju z łososia.

Proces produkcji oleju z łososia Omegafresh został tak przemyślany, by zminimalizować ryzyko utraty cennych składników. Od momentu połowu ryb z kontrolowanej hodowli na Morzu Norweskim uzyskany olej jest przechowywany w ochronnej atmosferze azotu, w temperaturze – 20 stopni. Pozyskiwanie oleju jest procesem fizycznym, przebiegającym we względnie niskiej temperaturze, bez użycia chemikaliów. Stosowanie wyższych temperatur może bowiem powodować powstawanie niebezpiecznych dla zdrowia form trans. Dodatek niewielkiej ilości przeciwutleniaczy (0,17%) pozwala zapewnić stabilność oleju. Kontrolowany skład i łagodny przebieg procesu ekstrakcji oleju, który w ciągu 75 minut od momentu wyłowienia ryby z Morza Norweskiego trafia do kapsułek, zapewnia świeżość i łagodny smak oraz zapach produktu.

Jakie są zalety takiego procesu produkcyjnego Omegafresh?

Tak spreparowany olej z łososia zachowuje naturalne składniki, także te podatne na utlenianie, kwasy omega-3, witaminy A, D oraz E, a także fosfolipidy, mononienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) czy astaksantyna (naturalny przeciwutleniacz).

Dzięki wysokim standardom i możliwości śledzenia całego łańcucha produkcyjnego, olej z łososia atlantyckiego nie ma nieprzyjemnego smaku ani zapachu i bywa nawet wykorzystywany w niektórych krajach jako dodatek do sałatek. Po przyjęciu kapsułki nie występuje więc nieprzyjemne odczucie „odbijania się rybą”.



Jaka jest dzienna dawka Omegafresh?

Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 w diecie dorosłego człowieka wynosi 1g. Spośród całej grupy, najważniejsze dla zdrowia człowieka są kwasy EPA i DHA, dlatego zawartość tych związków i ich wzajemny stosunek powinny być wyszczególnione na etykiecie preparatu. W preparacie Omegafresh zawierającym olej z łososia atlantyckiego dawka dzienna zawiera 1g oleju z łososia, a stosunek EPA i DHA wynosi 1: 1,5. W ciągu doby przyjmuje się 2 kapsułki, a więc 96mg EPA i 144mg DHA. Omegafresh jako świeży olej, o wyjątkowym poziomie Totox jest bardzo dobrze przyswajalny i nie wymaga przyjmowania dużych ilości, aby uzyskać pożądany efekt.

Jak przyjmować Omegafresh?

Dwie kapsułki Omegafresh dziennie powinno się przyjmować podczas posiłków ze względu na lepszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, D i E zawarte w preparacie.

Należy przy tym pamiętać, aby nie stosować preparatów wielowitaminowych, które zawierają wymienione witaminy ze względu na ryzyko przedawkowania.
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także