Zdjęcie: Patrick Feller
Zacznijmy może od wad:
- Właściwie brak śniadań, które powinny stanowić pierwszy i najbardziej pożywny posiłek w ciągu dnia!
- Wypijanie kawy na czczo to spore obciążenie dla wątroby i ryzyko wzrostu ciśnienia (osoby w chorobami wątroby i nadciśnieniem nie mogą pozwolić sobie na stosowanie tej diety)
- Małe urozmaicenie diety, stale powtarzające się produkty, przez co przestrzeganie diety jest utrudnione
- Małe urozmaicenie w zakresie spożywanych warzyw, a przecież tych produktów spożywczych jest ogromna różnorodność
- Przez dwa dni na kolację należy zjeść ilość odpowiadającą sporemu obiadowi, po czym na kolejny dzień należy zapomnieć o śniadaniu
- W dniu siódmym w ogóle kolacja zostaje pominięta
- Przygotowanie do rozpoczęcia diety - nie można zatem nagle zdecydować się na stosowania nowej diety
Zalety:
- Niewielkie porcje pokarmów
- Regularność w ich przyjmowaniu
- Duża ilość warzyw każdego dnia
- Zastosowanie oliwy, zawierającej bardzo wartościowe kwasy omega
- Spożywanie chudego mięsa, przygotowywanego bez dodatku tłuszczów (grillowanie)
- Prawidłowe zalecenia odnośnie wypicia dwóch litrów wody mineralnej lub herbaty, w ciągu każdego dnia
Podsumowując, dieta ta posiada więcej wad niż zalet. Ponadto jej stosowanie może przyczynić się do znacznego osłabienia organizmu, wzrostu ciśnienia oraz negatywnego wpływu na wątrobę. Restrykcyjność tej diety nie przemawia pozytywnie i nie zachęca do jej przestrzegania. Podobnie spożywanie tylko trzech posiłków (podczas gdy od lat zaleca się przynajmniej pięć niewielkich porcji dziennie) raczej nie jest właściwe.
Oczywiście, każdy sam decyduje czy dieta jest odpowiednia czy nie i być może niektórzy będą uważać, iż warto podjąć się wyzwania w postaci diety kopenhaskiej.
Kinga Dziwisz
Spodobał Ci się artykuł?
Chcesz wiedzieć więcej?
Tematy związane z odchudzaniem znajdziesz w darmowym Poradniku Odchudzania Domzdrowia.pl