Jesteś tutaj:

Orzechy – samo zdrowie

Orzechy włoskie, laskowe, ziemne, piniowe, migdały, pistacje, orzechy nerkowca i makadamia... Wszystkie są pyszne, a w dodatku bardzo zdrowe. Dlatego warto zastanowić się nad wprowadzeniem ich do codziennej diety.

Orzechy – samo zdrowie
Orzechy włoskie, laskowe, ziemne, piniowe, migdały, pistacje, orzechy nerkowca i makadamia... Wszystkie są pyszne, a w dodatku bardzo zdrowe. Dlatego warto zastanowić się nad wprowadzeniem ich do codziennej diety.

Orzechy mogą być zarówno rewelacyjną "przegryzką" zastępującą tradycyjne krakersy i czipsy, jak i składnikiem dań. Świetnie sprawdzają się na ciastkach, w sałatkach owocowych i warzywnych, daniach głównych i deserach. Masło orzechowe jest ciekawą alternatywą dla oliwy i przypraw, umożliwiającą wycieczki kulinarne bez wychodzenia z kuchni. Afrykański gulasz, a może chińskie danie z woka czy tajska zupa - wszystkie te dania nie wymagają wielkich umiejętności, a jedynie wyobraźni i... orzechów.

SAMO ZDROWIE

Bogate w białko i błonnik, orzechy zawierają także dużą ilość kwasu foliowego (będącego podstawą dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego), dodatkowo witaminę E, selen i kwasy omega-3. Ponadto orzechy znane są wśród dietetyków jako źródło nienasyconych tłuszczów i pomagają utrzymać niski poziom cholesterolu. Zapobiegają także chorobom serca i układu krwionośnego.

Możemy spożywać orzechy na wiele sposobów: surowe, upieczone czy prażone. Niektóre plemiona afrykańskie namaczają orzechy przed ich zjedzeniem, co wcale nie jest złym pomysłem.

CO ZA DUŻO TO NIEZDROWO

Orzechy mogą źle wpływać na pracę układu pokarmowego, jeśli są spożywane regularnie w dużych ilościach – u niektórych osób mogą powodować wzdęcia i uczucie pełności. Namoczenie neutralizuje to działanie, a orzechy dzięki niemu stają się łatwiejsze do strawienia i przyjaźniejsze dla naszych jelit.

COŚ ZA COŚ

Jak wszystkie pyszne produkty, także orzechy mają swoje złe strony. Oprócz tego, że mogą być ciężkostrawne (ale tylko w dużych ilościach!), podstawową ich wadą jest wysoka kaloryczność, zatem osoby dbające o linię mogą pozwolić sobie zaledwie na ich garść. Generalnie rzecz ujmując, połowa filiżanki upieczonych, surowych czy prażonych orzechów zawiera ok. 200 kalorii. Wciąż jednak ze wszystkich przekąsek, nawet jedzonych pełnymi garściami, orzechy są najzdrowsze. Tym bardziej, gdy są jedzone z umiarem: to wyjątkowo smaczny i odżywczy składnik diety, który szybko stłumi głód. To z tego właśnie powodu wiele płatków śniadaniowych zawiera orzechy - szczególnie pekany, migdały i włoskie. Tak samo prawie wszystkie batony - tutaj jednak warto zwrócić uwagę na zawartość cukru i kaloryczność produktu.

ZATEM ZAPAMIĘTAJMY: garść włoskich orzechów świetnie uzupełni sałatkę z owoców, pieczone migdały sprawdzą się jako alternatywa dla ciastek do herbaty, a prażone pistacje stworzą pyszną kompozycję smakową z pleśniowym serem typu lazur. Dla osób lubiących kulinarne przygody, proponuję wypróbować przepis na Mafe - afrykański gulasz. Składniki są łatwe do zdobycia, a sama potrawa wymaga zaledwie 30 minut zaangażowania z naszej strony - później gotuje się sama jeszcze przez godzinę.

Mafe

Porcja dla 4-6 osób

Składniki:
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub oliwy z oliwek
  • 1 duża, drobno posiekana cebula
  • 80dg mięsa gulaszowego (oryginalnie jagnięcina), pokrojonego w niewielkie, ale nie za drobne kawałki
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/3 szklanki pomidorowego przecieru
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 4 duże marchewki, obrane i pokrojone w 5-cm paski
  • 3 gałązki świeżego tymianku (może być także suszony, wtedy ok. łyżki)
  • 2 liście laurowe
  • Sól i świeżo starty pieprz do smaku
Przygotowanie:

Rozgrzej oliwię w rondlu, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż będzie szklista. Dodaj mięso, lekko obsmaż z każdej strony, od czasu do czasu mieszając. W małej misce wymieszaj masło orzechowe z zimną wodą, a następnie dodaj do mięsa. Rozcieńcz przecier pomidorowy gorącą wodą, a następnie dodaj do gulaszu, mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj pozostałe składniki (zioła i marchewki) i gotuj pod przykryciem jeszcze godzinę na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jeśli użyłaś/eś świeżego tymianku, na koniec gotowania usuń gałązki oraz liście laurowe. Podawaj gorące, z ulubionym gatunkiem ryżu.

Żródło: healthnews.com
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także