Jesteś tutaj:

Płatki śniadaniowe – uwaga na cukier!

Niestety, rzadko kiedy widujemy w telewizji czy gazetach reklamy płatków organicznych. Są one wypierane przez wielokrotnie powtarzane, agresywne reklamy płatków, na które składa się dużo cukru i niestety bardzo mało błonnika.

Płatki śniadaniowe – uwaga na cukier!
Niestety, rzadko kiedy widujemy w telewizji czy gazetach reklamy płatków organicznych. Są one wypierane przez wielokrotnie powtarzane, agresywne reklamy płatków, na które składa się dużo cukru i niestety bardzo mało błonnika.

Animowane i kolorowe reklamy zachwycają dzieci, które proszą rodziców o zakup różnych „pyszności śniadaniowych”. Dorośli kupują je, skuszeni hasłem, że kupują zdrowie dla swoich pociech. Tymczasem najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie Yale wykazują, że większość popularnych płatków zawiera zdecydowanie za mało błonnika, ale za to za dużo cukru i sodu, nie mówiąc już o nadmiernej ilości zbędnych kalorii.

Różnice w kaloryczności płatków na 100 gram produktu są dość spore:
  • płatki kukurydziane – 363 kcal,
  • owsiane 366 kcal,
  • muesli z suszonymi owocami – 385 kcal,
  • otręby pszenne 185 kcal,
  • słodkie płatki i chrupki - nawet 450 kcal.
Zatem na co powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze płatków?
  • Przede wszystkim, na cukier. Kupujmy płatki, które zawierają nie więcej niż 10 gramów cukru na porcję.
  • Uwaga – ważną kwestią jest zdefiniowanie, czym jest dla producenta „porcja”. Często są one przemyślnie zaniżane. W efekcie tego zabiegu przeciętna osoba ma tendencję do spożywania dwa razy większej, niż przewidziana przez producenta, porcji w ciągu jednego posiłku.To oznacza dwukrotnie większą dawkę cukru!
  • Dodatkowo powinniśmy wybierać te płatki, które zawierają mało nasyconych tłuszczów i sodu.

Źródło:

www.healthnews.com
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także