Jesteś tutaj:

Borówkowa pomoc w odchudzaniu?

Borówki znane są przede wszystkim jako owoc serwujący duże dawki przeciwutleniaczy, a także antocyjanów i fenoli – które również wykazują działania antyoksydacyjne.

Borówkowa pomoc w odchudzaniu?
Borówki znane są przede wszystkim jako owoc serwujący duże dawki przeciwutleniaczy, a także antocyjanów i fenoli – które również wykazują działania antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze chronią nasz organizm, między innymi przed skutkami niekorzystnego działania wolnych rodników. Naukowcy wykazali, dzięki testowi ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), że porcja popularnych jagód, dostarcza zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy od pozostałych świeżych owoców i warzyw.

Badacze z teksańskiego uniwersytetu, na konferencji American Society for Nutrition – stowarzyszenia propagującego zdrowe żywienie, przedstawili światu ciekawą teorię. Mianowicie, jagody mogą być pomocne w zwalczaniu otyłości. Punktem wyjścia dla naukowców była teoria, że polifenole mogą zatrzymywać rozwój komórek tłuszczowych. Eksperyment jaki przeprowadzono na szczurach wykazywał, że tak się dzieje, a komórki tłuszczowe u szczurów ulegają skurczeniu.

Co prawda na tym etapie badań nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy wpływ polifenoli na komórki tłuszczowe jest podobny u ludzi, jednak nic nie zaszkodzi, aby dodać te małe, niebieskie kuleczki do codziennej diety. Tym bardziej, że szklanka borówek ma zaledwie 84 kcal, a dostarcza naszemu organizmowi, aż 15% dziennej dawki witaminy C.

W sezonie można je zebrać wprost z leśnego krzaczka. Poza sezonem wystarczy wyjść do sklepu. Oferta jest bogata – do wyboru mamy świeże owoce, suszone i mrożone. Zapytacie - co dalej? Oto kilka prostych porad:
  • Borówkowa owsianka – aby przygotować takie, pyszne śniadanie w fioletowym kolorze wystarczy w trakcie gotowania mleka dorzucić garść świeżych lub mrożonych borówek.

- Jagodowy deser – wystarczy opakowanie jogurtu greckiego, garść musli, odrobina otartej skórki z cytryny i filiżanka świeżych borówek. Gdy możemy sobie pozwolić na większą ilość kalorii, zamiast musli możemy dorzucić 3 pokruszone, kruche ciasteczka. Deser świetnie wygląda gdy jest układany warstwowo – na dole szklanego pucharka musli lub ciasteczka, na to część owoców, jogurt zmieszany ze skórką z cytryny, na wierzch pozostała część owoców. Poza sezonem świeże owoce bez problemu można zastąpić mrożonymi, które delikatnie zmiksujemy z jogurtem greckim i otartą skórką z cytryny.
  • Pancakes z jagodami – nic prostszego – poza ciastem na popularne pancakes (przepis znajdziecie na końcu tego artykułu) przygotowujemy jogurtową pierzynkę. Świeże lub mrożone borówki delikatnie mieszamy z jogurtem greckim oraz odrobiną cukru z prawdziwą wanilią i voila! Tylko pamiętajcie, pancakes nie należą do niskokalorycznych potraw!
  • Sałatka owocowa – gdy mowa o owocach, nie można zapomnieć o tym lekkim i pysznym deserze. Pierwsze co przychodzi na myśl to połączenie jagód, malin, poziomek i truskawek z górą bitej śmietany. Można też zaszaleć i przygotować sałatkę z jagód i melona zmieszanych z sokiem z limonki i listkami świeżej mięty. Bitą śmietanę z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym.
  • Jagodowe Muffiny – coraz popularniejsza słodka przekąska. Uwierzcie, że własnoręczne zrobienie tych domowych babeczek nie zajmuje, aż tak wiele czasu.

JAGODOWE MUFFINY


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki jagód
  • 2/3 szklanki cukru
  • ½ szklanki gęstej śmietany z małą
  • 1 szklanka mleka odtłuszczonego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka startej wanilii


Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, jajka i wanilię. Dodaj mokre składniki – śmietanę i mleko. Dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami, na końcu delikatnie wmieszaj jagody. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i przygotuj formę do muffinek i papilotki. Delikatnie rozłóż ciasto w papilotkach. Piecz 15 – 20 minut.

PANCAKES



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito, jajka roztrzep na gładką masę i połącz dokładnie z mąką, na koniec dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, pancakes należy smażyć na suchej patelni o grubym dnie.


Źródło:

healthnews.com

mojewypieki.blox.pl
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także