Brokuły ewoluowały z dzikich roślin kapusty na kontynencie europejskim. Prawdopodobnie były znane już 2000 lat temu. W czasach Cesarstwa Rzymskiego, zostały uznane przez Włochów za wyjątkowo cenne warzywo. Brokuły uprawiano w Antwerpii i stamtąd trafiły do Anglii dzięki rzeźbiarzowi Peterowi Scheemakersowi. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych poznali smak brokuła dopiero w latach dwudziestych XX wieku dzięki emigrantom z Włoch. Na polskich talerzach zagościły dzięki królowej Bonie, pochodzącej z możnego rodu włoskiego - Sforzów.
Korzyści zdrowotne płynące z brokułów oraz ich łatwa dostępność w marketach i na placach targowych, sprawiły, że stały się one jednym z najpopularniejszych warzyw na naszych stołach.
Jak przyrządzić smaczne potrawy z brokułem w roli głównej? Tego dowiecie się na ostatniej stronie artykułu!
Na zdrowie!
Brokuły zawierają duże ilości witaminy C, która wspiera wchłanianie żelaza w organizmie, zapobiega powstawaniu zaćmy jak również łagodzi objawy przeziębienia.Te kwitnące główki kapusty są także świetnym źródłem kwasu foliowego niezbędnego kobietom do utrzymania prawidłowego wzrostu tkanek. Dlatego warto, aby zagościły na talerzach kobiet planujących ciążę, przyszłych mam oraz Pań stosujących antykoncepcję hormonalną.
Zawarty w brokułach potas obniża ciśnienie krwi, a duża zawartość wapnia pomaga w walce z osteoporozą.
Brokuł jest warzywem bogatym w błonnik, dlatego warto po niego sięgnąć aby obniżyć cholesterol oraz włączyć go do codziennej diety w czasie odchudzania.
W ostatnim czasie przyciąga uwagę ze względu na swoje działanie antynowotworowe. Zawarte w brokule składniki mogą zapobiec rozwojowi nowotworów zależnych od hormonów takich jak rak piersi czy prostaty. Z kolei wyciąg z kiełków brokułów wykazuje właściwości ochronne skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV, które są uważane za główną przyczynę raka skóry.
Beta-Karoten zawarty w brokułach przekształca się w organizmie w witaminę A dostarczając skuteczne w walce z wolnymi rodnikami przeciwutleniacze.
Który brokuł wybrać? Dowiesz się na następnej stronie.
Który brokuł wybrać, spośród prezentowanych na sklepowej półce?
Zawsze wybieraj warzywo, które nie nosi oznak potłuczenia, o równomiernym ciemnozielonym lub purpurowo - zielonym zabarwieniu (w zależności od odmiany). Unikaj pożółkłych brokułów i tych, na których różyczkach kwitną żółte kwiatuszki. Jest to oznaką, że warzywo jest przejrzałe. Różyczki powinny być zwarte, a łodygi jędrne. Jeśli brokuł, który mamy w ręce nie został wcześniej pozbawiony liści, warto zwrócić uwagę czy liście mają intensywny kolor i czy nie zwiędły.Jak przechowywać brokuły?
Kupione brokuły możemy przyrządzić natychmiast, lub odłożyć na inny dzień. Jak jednak przechowywać to zielone warzywo, aby nie straciło swoich wartości odżywczych? Po pierwsze, brokuła nie należy myć, ani przepłukiwać pod bieżącą wodą przed włożeniem do lodówki. Po takich zabiegach brokuł szybciej się popsuje. Warzywo w całości lub podzielone na części umieszczamy w specjalnej, foliowej torebce na mrożonki uważnie pozbywając się nagromadzonego powietrza. Zamiast torebki możemy użyć zamykanego pojemnika na żywność. Tak przygotowanego brokuła przechowujemy w lodówce nie dłużej niż dziesięć dni. Jeśli podzieliliśmy go na części warto skrócić czas przechowywania. Po pocięciu zawarta w nim witamina C szybko traci swoje właściwości.Jak przyrządzić brokuła?
Jak każde warzywo rosnące nad ziemią, także brokuł lubi być wrzucany wprost do gotującej się wody. Gotowanie zajmuje koło 5 minut. Jeśli chcemy ugotować również łodygi, warto wrzucić je 2 minuty przed dodaniem różyczek. Podczas gdy zazwyczaj nie gotujemy liści, warto zmienić to przyzwyczajenie. W liściach bowiem, kryją się skoncentrowane właściwości odżywcze. Poza typowym gotowaniem brokułów, można również ugotować je na parze. Czas przyrządzania jest porównywalny – ok. 5 minut.Czy można smażyć brokuła?
Generalnie staramy się unikać smażenia warzyw, ponieważ kontakt z wysoką temperaturą tłuszczu powoduje, że tracą one właściwości odżywcze. Przeprowadzono jednak ciekawą obserwację, z której wynika, że smażony przez około 3 minuty, w temperaturze między 120, a 140 stopni brokuł zachowuje około 2/3 wartości odżywczych. Jeśli więc planujesz usmażyć brokuła, użyj niewielkiej ilości tłuszczu i smaż warzywo nie dłużej niż trzy minuty w temperaturze nie przekraczającej 120 stopni.Jak przyrządzić smaczne potrawy z brokułem w roli głównej? Tego dowiecie się na kolejnej stronie artykułu!
Klika szybkich przepisów z brokułem w roli głównej
Makaron z brokułami i czosnkiem:
Składniki:- 1 brokuł
- 200 gram makaronu razowego
- 100 gram sera żółtego
- odrobina oleju z pestek winogron
- kilka ząbków czosnku
5-minutowa sałatka z brokułów z serem typu feta
Składniki:- 1 brokuł
- 3 łyżki rozdrobnionego sera feta
- 6 pokrojonych na plasterki oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- sól morska i pieprz do smaku