Zgodnie z zasadami zdrowej, zbilansowanej diety oraz najnowszą piramidą żywienia na pierwszym miejscu dietetycy stawiają przede wszystkim aktywność fizyczną; tuż za nią spożywanie produktów z pełnych ziaren zbóż oraz zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, zwane inaczej „dobrymi tłuszczami”. Codzienna dieta powinna również obfitować w warzywa i owoce, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Czy wiesz dlaczego warto zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców w swojej diecie?
Po pierwsze warzywa i owoce wzmacniają odporność
Zarówno warzywa, jak i owoce to prawdziwe bomby witaminowo – mineralne, zawierające łatwo przyswajalne przez organizm składniki odżywcze. To właśnie witaminy oraz minerały chronią organizm przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.Szczególną rolę we wzmacnianiu odporności przypisuje się witaminie C, w którą obfitują zarówno warzywa (brokuły, brukselka, kalafior, cebula, szpinak, szparagi, ziemniaki), jak i owoce (cytrusy, kiwi, melony, czarne oraz czerwone porzeczki, truskawki, jagody, maliny, jeżyny). Warto pamiętać, że witamina C nie zapobiega bezpośrednio infekcjom bakteryjnym, czy wirusowym, natomiast wyraźnie skraca czas trwania choroby oraz zmniejsza nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości. Dzieje się tak poprzez aktywowanie przez witaminę C systemu immunologicznego, a dokładnie poprzez pobudzanie namnażania się i wzrostu limfocytów T oraz B, czyli białych krwinek, odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych.
Dlatego też przede wszystkim w sezonie jesienno – zimowym, a najlepiej przez cały rok, warto regularnie spożywać warzywa i owoce bogate w witaminę C, aby wzmocnić swoją odporność i ustrzec organizm przed złapaniem niechcianej infekcji.
Po drugie warzywa i owoce są przepisem na młodość
Warzywa i owoce są wyjątkowo bogatym źródłem witamin: A, C oraz E, pełniących rolę naturalnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed działaniem wolnych rodników tlenowych – biologicznie aktywnych cząsteczek, powstających na skutek zmian metabolicznych, palenia papierosów, stresu, zanieczyszczenia powietrza, czy intensywnego promieniowania ultrafioletowego. Wolne rodniki uszkadzając komórki, a nawet wpływając na strukturę DNA przyspieszają procesy starzenia się komórek oraz mogą odgrywać istotną rolę w powstawaniu zmian nowotworowych.Przed tymi niekorzystnymi zjawiskami doskonale chronią organizm antyoksydanty – a więc witaminy A, C i E, naturalnie występujące w warzywach i owocach.
Warto również pamiętać, że witamina C wpływa na procesy związane z syntezą kolagenu, z którego w następnej kolejności produkowana jest tkanka łączna. Obecność kolaganu, a więc pośrednio również witaminy C w odpowiedniej ilości, ułatwia gojenie się ran, czy złamań kości, hamuje powstawanie krwotoków oraz sińców. Dzięki witaminie C zawartej w warzywach, bądź owocach, komórki naszego organizmu wolniej starzeją się i są znacznie bardziej odporne na uszkodzenia oraz infekcje.
Warzywa i owoce są sprzymierzeńcami szczupłej sylwetki
Owoce i warzywa są nie tylko pysznym dodatkiem do dań głównych, ale również mogą stanowić idealną przekąskę, która nie zaszkodzi twojej sylwetce. Warto pamiętać, aby zamiast batonika, ciastka, czy chipsów, w razie ataku nagłego głodu wybierać warzywa, bądź owoce.
Warzywa i owoce są polecane każdemu, ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego błonnika, który pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości. Ponadto błonnik pokarmowy doskonale reguluje motorykę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom i ułatwiając wypróżnianie się. Błonnik jest więc idealnym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami.
Jeśli chcesz więc cieszyć się szczupłą sylwetką, zadbaj aby twoja codzienna dieta obfitowała przede wszystkim w warzywa. Owoce – ze względu na sporą ilość cukrów prostych nie są polecane w dużej ilości osobom odchudzającym się. Osoby na diecie powinny ograniczyć spożywanie owoców, zawierających sporo kalorii, a więc: bananów, arbuza, czy melonów ze względu na ryzyko niepowodzenia diety.
Jeśli chcesz więc cieszyć się szczupłą sylwetką, zadbaj aby twoja codzienna dieta obfitowała przede wszystkim w warzywa. Owoce – ze względu na sporą ilość cukrów prostych nie są polecane w dużej ilości osobom odchudzającym się. Osoby na diecie powinny ograniczyć spożywanie owoców, zawierających sporo kalorii, a więc: bananów, arbuza, czy melonów ze względu na ryzyko niepowodzenia diety.
Nie oznacza to jednak, że osoby dbające o szczupłą sylwetkę powinny całkowicie zapomnieć o przepysznych owocach. Wystarczy sięgać po te, które zawierają mniejszą ilość cukru, a więc po: czereśnie, brzoskwinie, porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, morele, czy grejpfruty i zjadać je przede wszystkim w godzinach przedpołudniowych. Wtedy ryzyko przybrania na wadze jest na prawdę minimalne!
Warzywa i owoce doskonale orzeźwiają
Ze względu na dużą ilość wody i minerałów, warzywa i owoce doskonale gaszą pragnienie – są więc idealnym rozwiązaniem na posiłek zwłaszcza w upalny i suchy dzień. Dlatego też w ciepłe dni, aby zapobiec odwonieniu organizmu, warto częściej sięgać po zdrowe warzywa oraz owoce, które dostarczą organizmowi nie tylko wody, ale również łatwo przyswajalnych witamin i składników mineralnych. Efekt takiej troski o swój organizm na pewno zauważysz nie tylko w postaci ugaszonego pragnienia, ale przede wszystkim gładkiej, jędrnej skóry o naturalnym zdrowym kolorycie.Warzywa i owoce zapobiegają chorobom układu sercowo – naczyniowego
Zarówno warzywa, jak i owoce są również sprzymierzeńcami w walce o mocne serce i zdrowy układ krwionośny. Dobroczynne działanie warzyw i owoców na układ sercowo – naczyniowy, a dokładnie występującego w nich błonnika pokarmowego, związane jest przede wszystkim z hamowaniem powstawania frakcji tak zwanego „złego” cholesterolu (LDL). Błonnik pokarmowy występujący naturalnie w warzywach i owocach wiążąc się z cholesterolem oraz kwasami żółciowymi, zmniejsza ich wchłanianie z jelit do krwi, jednocześnie ułatwiając ich wydalanie z organizmu, dzięki czemu całkowita pula cholesterolu oraz kwasów żółciowych w krążącej krwi znacznie maleje.Dlatego też systematyczne spożywanie warzyw i owoców, a więc produktów obfitujących w błonnik chroni organizm przed hiperlipidemią, miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym oraz groźną dla zdrowia i życia chorobą wieńcową.
Warzywa i owoce w ilości optymalnej
Aby długo cieszyć się zdrowiem, witalnością i piękną cerą warto zadbać, aby w naszej codziennej diecie nie tylko w okresie wiosenno – letnim, ale również przez cały rok znalazły się zarówno owoce, jak i warzywa. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, warzywa powinny być częścią prawie wszystkim posiłków. Niestety w przypadku spożywania owoców zaleca się zachować zdrowy rozsądek, ze względu na zawartość sporej ilości cukrów prostych, które mogą niekorzystnie wpływać na naszą sylwetkę.W związku z tym, że większość witamin jest wrażliwa na działanie bardzo niskich, bądź wysokich temperatur, warto zadbać o takie przygotowanie posiłków, aby jak najmniejsze ilości witamin uległy unieczynnieniu. Dlatego też należy pamiętać, aby gotować warzywa krótko, bądź jedynie je blanszować, aby zachować w nich jak największą ilość witamin i minerałów. Owoce wystarczy dokładnie umyć, ewentualnie odpestkować – i już można cieszyć się wyjątkowym, owocowym smakiem lata.