Jesteś tutaj:

Jak można przeciwdziałać alergii w czasie ciąży?

Jeżeli jedno z rodziców jest alergikiem, istnieje duże ryzyko wystąpienia choroby u dziecka, gdyż tego typu schorzenia są dziedziczne. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u maluszka, należy podjąć odpowiednie działania już w okresie życia płodowego.

Jak można przeciwdziałać alergii w czasie ciąży?

Zdjęcie: Bianca Montano

1. Czy można ograniczyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka, którego rodzice są alergikami?

Jeżeli jedno z rodziców jest alergikiem, istnieje duże ryzyko wystąpienia choroby u dziecka, gdyż tego typu schorzenia są dziedziczne. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u maluszka, należy podjąć odpowiednie działania już w okresie życia płodowego, gdyż substancje uczulające, które spożywa mama mogą przechodzić przez łożysko i uczulać dziecko.

Alergolodzy i dietetycy zalecają ograniczenie w diecie przyszłej mamy produktów spożywczych, powszechnie uważanych za alergizujące (pamiętając o jednoczesnej suplementacji np. wapnia w przypadku rezygnacji z produktów bogatych w ten pierwiastek):
  • pełne mleko i jego przetwory,
  • jaja,
  • owoce cytrusowe,
  • kakao, czekolada,
  • orzechy,
  • owoce morza.

Oprócz ograniczeń dietetycznych, zaleca się wprowadzenie do diety preparatów probiotycznych, zawierających szczepy Lactobacillus rhamnosus GG (Dicoflor). Badania fińskich ośrodków pokazują, że przyjmowanie tego typu preparatów u kobiet ciężarnych i niemowląt w początkowym okresie życia, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii o 50%. Wskazania obejmują stosowanie probiotyków:

2. Czy warto stosować dietę eliminacyjną w ciąży, aby zapobiec uczuleniu dziecka?

Zdania na ten temat są podzielone. Według większości badaczy stosowanie diety eliminacyjnej, szczególnie w trzecim trymestrze może być szkodliwe zarówno dla matki jak i dla dziecka. Argumentem przeważającym jest niska skuteczność diety eliminacyjnej (do uczulenia wystarczą śladowe ilości alergenu) i ryzyko wystąpienia niedoborów niektórych składników pokarmowych podczas stosowania diety. Inne stanowisko przyjmują lekarze, według których odpowiednio zbilansowana dieta znacząco przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia alergii lub też złagodzenia jej przebiegu. W tym wypadku najlepiej podjąć taką decyzję wraz z lekarzem prowadzącym.

3. Czy podczas ciąży alergia się nasila?

Jest to problem bardzo indywidualny - u niektórych kobiet alergia może się nasilać w ciąży, u innych reakcje alergiczne mogą być słabsze, lub takie same jak przed ciążą. Zawsze warto zakładać najgorsze i przygotować się na to, że w odmiennym stanie substancje, które wcześniej nas nie uczulały (np. sierść kota, truskawki) teraz stają się przyczyną kichania, kataru, zaczerwienionych oczu, czy duszności.

4. Czy można w jakiś sposób przeciwdziałać nasileniu objawów alergii?

Ryzyko wystąpienia alergii zmniejsza się przy wyeliminowaniu, lub ograniczeniu kontaktu a alergenami. Takie samo postępowanie należy następnie prowadzić u dziecka z alergią. W zależności od przyczyny, powinno się:
  • wyeliminować produkt powodujący alergię z diety,
  • wyeliminować produkty wysokoprzetworzone, zawierające barwniki i konserwanty (np. słodycze, zupy w proszku, konserwy mięsne),
  • unikać długich spacerów w ciepłe dni w okresie pylenia roślin,
  • pozbyć się przedmiotów, które trudno oczyścić z kurzu - dywanów, narzut, firanek i zasłon, można stosować preparaty zwalczające roztocza kurzu domowego (np. Allergoff),
  • unikać wełny i tkanin syntetycznych, zastąpić je bawełną,
  • unikać kontaktu z sierścią domowych zwierząt,
  • odkurzać mieszkanie na mokro, by zapobiec roznoszeniu się kurzu, a także często wietrzyć sypialnię i zmieniać pościel (która powinna być prana w wysokich temperaturach, przy pomocy łagodnych środków piorących).

mgr farm. Paulina Oszajca
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także