Jesteś tutaj:

Jedz brokuły i banany -wzmocnisz swoje zdrowie

Wykazano, że ekstrakty z brokułów oraz z bananów są bardzo pomocne w zwalczaniu dolegliwości żołądkowych.

Jedz brokuły i banany -wzmocnisz swoje zdrowie

Zdjęcie: Ian Ransley

W trakcie badań wykazano, że ekstrakty z brokułów oraz z bananów są bardzo pomocne w zwalczaniu dolegliwości żołądkowych.

Naukowcy z Uniwersytetu w Liverpoolu zauważyli, że włókna budujące te dwa produkty spożywcze, zwiększają naturalną odporność wobec infekcji w obrębie żołądka.

Doświadczenia wciąż trwają, ponieważ badacze chcą sprawdzić czy brokuły i banany będą użyteczne w diecie dla pacjentów z chorobą Crohna.

Choroba Crohna przebiega w postaci zapalenia jelita grubego, w trakcie którego obserwuje się biegunkę i bóle brzucha.

Prawdopodobnie, chorobę tę wywołują czynniki środowiskowe, a także uwarunkowania genetyczne. Stąd też najczęściej chorobę Crohna diagnozuje się w rozwiniętych państwach, w których dieta jest uboga w warzywa, a bogata w wysoce przetworzone produkty spożywcze.

Eksperymenty miały na celu sprawdzenie, w jaki sposób błonnik (znajdujący się w warzywach) wpływa na bytowanie szkodliwych bakterii w komórkach jelita. Odkryli, że włókna budujące banany, oraz brokuły, są szczególnie korzystne. Pozytywne działanie obu produktów, zostaje jednak zniwelowane, a wręcz odwrócone, w momencie ich przetwarzania przy użyciu stabilizatorów.

Dr Barry Campbell, z Uniwersytetu w Liverpoolu, stwierdza: "Badanie to, uwidoczniło, że różne składniki diety, mogą korzystnie wpływać na przemieszczanie się bakterii poprzez jelita, nie dopuszczając do ich dłuższego przebywania w organizmie".

Przed rozpoczęciem badań, znane były pozytywne właściwości brokuł i bananów (dzięki ich wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych), ale nie rozumiano, w jaki sposób zwiększały one odporność na zakażenia bakteryjne w obrębie jelita grubego.

Odkrycie to jest istotne dla osób cierpiących na chorobę Crohna, ale również dla wszystkich, którzy pragną się przed nią uchronić.

Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie, w tym także zmniejszanie spożycia wysoce przetworzonych produktów spożywczych wpływa korzystnie nie tylko na naszą sylwetkę, ale również na stan naszego organizmu.

Kinga Dziwisz

Na podstawie: http://www.bbc.co.uk/news/health-11085454
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także