Zdjęcie: Stròlic Furlàn - Davide Gabino
Badania opublikowane w jednym z poczytnych czasopism Amerykańskiej Akademii Neurologi (Neurology) sugerują, że witamina B12 może zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę Alzhaimera. Odkrycie to wymaga jeszcze dalszych badań, które potwierdziłyby, czy poziom aktywnej postaci tej witaminy może stać się markerem ryzyka wystąpienia choroby Alzhaimera.Niski poziom witaminy B12 bardzo często występuje u starszych osób. W 7- letnim badaniu prowadzonym na grupie 271 Finów w wieku 65-71 lat, którzy na początku badania nie cierpieli na demencję, a podczas badania 17 uczestników zachorowało na Alzhaimera, badano ich próbki krwi pod względem zawartości aktywnej postaci witaminy B12 zwanej holotranskobalaminą oraz aminokwasu homocysteiny. Podwyższony poziom homocysteiny wykazywał korelację z incydentami naczyniowymi mózgu takimi jak np. udary.
Na podstawie wyników tych badań można stwierdzić, że niewielki wzrost homocysteiny we krwi pacjenta podwyższa ryzyko zachorowania Alzhaimera o 16%, zaś o wiele mniejszy wzrost (rzędu 100000 razy mniejszy) witaminy B12 redukuje ryzyko wystąpienia choroby o 2 %.
Jednakże konieczne jest przeprowadzenie kolejnych badan, które mogłyby zweryfikować hipotezę, zanim witamina B12 będzie wydawana z aptek jako suplement diety wskazany w ochronie i poprawie pamięci.`
Jednakże konieczne jest przeprowadzenie kolejnych badan, które mogłyby zweryfikować hipotezę, zanim witamina B12 będzie wydawana z aptek jako suplement diety wskazany w ochronie i poprawie pamięci.`
Zanim to nastąpi warto sięgać po naturalne źródłem witaminy B12, którymi są jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego : ryby, drób, chude mięso, podroby.
Patrycja Jankowska
Źródło: http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101018162922.html
Spodobał Ci się artykuł?
Chcesz wiedzieć więcej?
Więcej na temat witamin dowiesz się z darmowego Poradnika Domzdrowia.pl