Jesteś tutaj:

Czerwoni pogromcy cholesterolu

Pomidory mogą stanowić ważne uzupełnienie lub nawet zastąpić farmakoterapię nadciśnienia tętniczego i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, a włączenie ich do jadłospisu pozwoli ustrzec się przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Czerwoni pogromcy cholesterolu
Pomidory mogą stanowić ważne uzupełnienie lub nawet zastąpić farmakoterapię nadciśnienia tętniczego i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, a włączenie ich do jadłospisu pozwoli ustrzec się przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Do takich wniosków doszli doktorzy Karin Ried i Peter Fakler z University of Adelaide, którzy jako pierwsi zebrali i podsumowali rezultaty badań dotyczących działania likopenu na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

Naukowcy poddali analizie wyniki badań z ostatnich 55 lat.

"Nasze metastudium sugeruje, że jeśli dana osoba spożywa ponad 25 mg likopenu dziennie, może w ten sposób zmniejszyć stężenie złego cholesterolu (LDL) aż o 10%. Można to porównać do wpływu niskich dawek leków przepisywanych powszechnie pacjentom z lekko podwyższonym cholesterolem, ale bez ich skutków ubocznych, do których należą m.in. bóle mięśni, osłabienie i uszkodzenie nerwów" – relacjonuje doktor Ried.

Wyjątkowo dużo likopenu zawierają pomidory, dlatego przed zaburzeniami kardiologicznymi może ustrzec nas np. picie 2 szklanek soku pomidorowego dziennie.

Mniejsze ilości tego antyutleniacza znaleźć można w arbuzie, czerwonym grejpfrucie, papai, guawie i owocach dzikiej róży.

Australijczycy podkreślają, że lepiej przyswajany likopen pochodzi z pomidorów przetworzonych, a nie jak mogłoby się wydawać, świeżych.

Jest dobrze rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego warto poddać go obróbce cieplnej, dodając oliwę.

Badanie pokazuje, że spożywanie dużych ilości likopenu wiąże się ze spadkiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, włączając w to miażdżycę, zawały serca i udary. Teraz badacze planują ustalić, czy dawka likopenu poniżej 25-44 mg dziennie wykazuje jakieś dodatkowe korzystne działanie.

Katarzyna Górka

Źródło: http://kopalniawiedzy.pl/pomidory-leki-likopen-barwnik-przeciwutleniacz-cisnienie-krwi-cholesterol-choroby-sercowo-naczyniowe-udar-zawal-miazdzyca-Karin-Ried-Peter-Fakler-13096.html
Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także