Seniorzy, którzy w codziennej diecie, często dodają oliwę z oliwek do gotowanych potraw, sałatek i pieczywa mogą uchronić się przed udarem mózgu.
Z badania przeprowadzonego w trzech dużych, francuskich miastach: Bordeaux, Dijon i Montpillier wynika, że osoby powyżej 65 roku życia, których dieta bogata jest w oliwę z oliwek, zmniejszają ryzyko udaru mózgu nawet o 41% w porównaniu do osób, które nie używają oliwy. Najnowsze odkrycie może skłonić do zmiany zaleceń dietetycznych w profilaktyce udaru mózgu, jednak najpierw powinno uzyskać potwierdzenie w badaniach klinicznych.
Z badania przeprowadzonego w trzech dużych, francuskich miastach: Bordeaux, Dijon i Montpillier wynika, że osoby powyżej 65 roku życia, których dieta bogata jest w oliwę z oliwek, zmniejszają ryzyko udaru mózgu nawet o 41% w porównaniu do osób, które nie używają oliwy. Najnowsze odkrycie może skłonić do zmiany zaleceń dietetycznych w profilaktyce udaru mózgu, jednak najpierw powinno uzyskać potwierdzenie w badaniach klinicznych.
"Udar mózgu jest częstym schorzeniem wśród osób powyżej 65 roku życia. Być może oliwa z oliwek stanie się łatwym, a przede wszystkim tanim sposobem na jego zapobieżenie" – mówi dr Cecilia Samieri z Uniwersytety i Narodowego Instytutu Badań Medycznych w Bordeaux.
Zespół badawczy dr Samieri porównał historie chorób pacjentów, u których oliwa z oliwek była częstym składnikiem posiłków z osobami, które spożywały ją od czasu do czasu oraz z tymi, które nigdy nie dodawały oliwy z oliwek do swoich posiłków. Naukowcy przeanalizowali dane zbierane przez 5 lat - uwzględniając czynniki socjodemograficzne, aktywność fizyczną, wskaźnik masy ciała (BMI)- i porównali je z czynnikami ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Odkryli, że uczestnicy badania intensywnie spożywający oliwę z oliwek , mają o 41% niższe ryzyko wystąpienia udaru mózgu w porównaniu do osób, które nigdy nie włączyły oliwy z oliwek do codziennej diety.
Prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek wielokrotnie zostały naukowo udowodnione. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które między innymi wpływają na wysokość poziomu cholesterolu we krwi – obniżają tzw. „Zły cholesterol” w między czasie podnosząc ten nazywany „Dobrym”. Oliwa z oliwek ponadto chroni przed cukrzycą, obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także jest pomocna w walce z otyłością. Zawarte w oliwie antyoksydanty, mogą opóźniać procesy starzenia oraz stanowić przydatne narzędzie w walce z wolnymi rodnikami.
Aby najnowsze odkrycie naukowców z Bordeaux mogło stanowić bodziec do zmiany zaleceń dietetycznych w profilaktyce udaru mózgu musi przejść jeszcze proces badań klinicznych. Pozytywne wyniki tego procesu mogą dostarczyć nam łatwego i przede wszystkim taniego środka w profilaktyce udaru.